Képezzük magunkat!

A mai világban jó, ha több lábon állunk. Amikor elmegyünk egy állásinterjúra, és látják a HR-esek, hogy több végzettségünk van, ráadásul tapasztalatokkal kiegészítve, nagyobb eséllyel vesznek fel minket, mint „versenytársainkat”. Az élethosszig történő tanulás bizony megállja a helyét napjainkban. Már csak azért is, mert világunk gyorsan változik, és ahhoz hogy a változásokkal lépést tudjunk tartani, fejleszteni kell magunkat. Na de melyek azok a területek, amelyek folyamatos, és állandó fejlesztésre szorulnak?

Kezdjük először a nyelvtudással. Minél több nyelvet tudunk, annál inkább kinyílik előttünk a világ. A munkaerőpiacon egy több nyelvet beszélő alkalmazott igazi kincset jelent a munkáltató számára. Ezzel nem fogok újdonságot írni, hogy ma már angolul mindenkinek tudnia kell, ha nívós pozíciót szeretne elfoglalni. A legtöbb esetben a cégek arra kíváncsiak leginkább, milyen nyelvet beszélünk még az angolon kívül. Számos álláshirdetésben lehet olvasni a következőt: „Második nyelv ismerete előnyt jelent.” Vannak olyan cégek, ahol már előnyként, hanem feltételként szabják meg a második nyelvtudást. Az angol mellett kérhetnek tőlünk német, francia, nyelvtudást. Új nyelvet soha nem késő elkezdeni, megtanulni. Ha van lehetőségünk, akkor iratkozzunk be egy nyelviskolába, vagy az interneten kezdjünk neki a tanulásnak. Melyek azok a területek, ahol a nyelvtudás elengedhetetlen? A vendéglátás, a turizmus, a marketing, de már az informatika világában is szükséges a nyelvismeret.

A második szektor, amelyben fejleszthetjük magunkat, az az informatika. A számítógépek és okos telefonok világában már elengedhetetlen, hogy ne rendelkezzünk informatikai ismeretekkel. Vannak olyan területek, ahol elegendő a felhasználói szintű számítógépes ismeret. Komolyabb, vagy középvezetői pozícióknál magas szintű informatikai ismereteket várnak el tőlünk. Gazdasági kimutatásoknál nélkülözhetetlen a Word, az Excel, Access, prezentálásnál pedig a Power Point használata. A Power Point helyett használhatunk Prezit. Ennek a programnak a segítségével látványosabb diákat tudunk készíteni. Ha gazdasági kimutatást kell elkészítenünk, és pontosabb eredményeket szeretnénk elemezni, kimutatni, akkor az SPSS programcsomag használata javasolt. Az SPSS program türelmet, és időt igényel, de a kezelése után sokkal könnyebbé válhat az eredmény kimutatás. Említésre került korábban, hogy az informatikához is szükség van nyelvtudásra. Az SPSS program angolul érhető el, és ha nem értjük a nyelvet, akkor a programmal sem tudunk dolgozni.

Fontos a nyelv és az informatika, ha ezeken a területeken saját magunkat fejlesztjük, akkor nem csak a tudásunk lesz gazdagabb, de a pénztárcánk is…

További cikkek