Az állásinterjú különböző fázisai

Ne lepődjünk meg azon, ha egy állásinterjú több körből áll. Ahhoz, hogy a vállalatok ki tudják választani a megfelelő munkaerőt, több körben is meg kell bizonyosodni a jelöltek alkalmasságáról. Nézzük meg, hogy mi történik az első, és második körben.

Az állásinterjú első szakaszában leginkább általános kérdéseket tesznek fel az interjúztatók a jelöltek számára, amelyből megtudják, honnan jöttek, milyen végzettségekkel rendelkeznek, milyen munkatapasztalatokat tudnak felmutatni? A szabadidejükben mit szoktak csinálni, és milyen hobbit űznek? Tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy az első körben azt mérik fel a HR-esek, hogy a jelöltek milyen eredményeket értek el idáig, és melyik személyiségcsoportba tartoznak. (extrovertált vagy introvertált) A személyiségcsoport meghatározásának fontos szerepe van, hiszen az egyes pozíciókat nem mindegy, milyen személyiségű jelölt tölti be.

Az interjú második szakaszát már szigorúbban veszik, mert itt a HR-esek már kitérnek a szakmai kérdésekre is. Felmérik, mennyire vagyunk naprakészek, és mennyit tudunk a szakmáról. Kérdezhetnek tőlünk személyes tapasztalatot is. Annak érdekében, hogy felmérjék tudásunkat és rátermettségünket, előfordulhat, hogy szituációs feladatot is meg kell oldanunk. Ez remek lehetőség lehet számunka, hogy bizonyítsuk tudásunkat. Mind tudjuk, hogy az idegen nyelv mennyire fontos, éppen ezért úgy is tesztelhetnek bennünket, hogy hirtelen kérdeznek tőlünk valamit angolul, vagy németül.

Erről kevés szó esik, de van az interjúnak egy végső szakasza is, amelynek során az eredményt várjuk. Értesíthetnek bennünket e-mail-en, telefonon, de akár személyesen is közölhetik velünk az interjú eredményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük