Job hopping, avagy a gyakori munkahelyváltás

Régebben az volt a divat, ha egy munkavállaló egy munkahelyről ment nyugdíjba. Az előző generációk életfelfogása is merőben más. „Örüljünk, hogy van munkánk, még ha nem is az, amit igazán szeretnénk csinálni.” Mára ez a felfogás teljesen felértékelődött, hiszen rengeteg szakterület közül választhatunk.

Napjainkban a job hopping jelenséggel egyre többször találkozhatunk. A job hoppereket úgynevezett hűtlen munkavállalókként szokás nevezni a munkaerőpiacon. Most nézzük meg közelebbről, pontosan kikre jellemző ez, és mi lehet az oka a „vándoréletmódnak.”

A fiatalabb, de leginkább a Z generációnak vannak nagyobb elvárásaik a munkáltatóval kapcsolatban. Ez a generáció merőben más, mint az X, vagy Y. A Z generációnak fontos a visszacsatolás, a rugalmasság, a motiváció, a szakma szeretete és az is hogy munkájukat elismerjék.

Természetesen számos oka lehet annak, ha valaki nem tud huzamosabb ideig megmaradni egy vállalatnál. Ez függ magától a munkakörtől, a vállalat méretétől (kis vagy nagyvállalatnál dolgozunk,) mennyire érezzük jól magunkat munkahelyünkön, és a fizetés is lehet a felmondás oka. Ugyanakkor fontos szempontnak minősül az előrelépés lehetősége is.

Mi a helyzet akkor, ha új állást keresünk, és önéletrajzunkban már számos vállalatot fel tudunk tüntetni? Ez előny, vagy hátrány?

Mindenekelőtt csak a legfontosabb munkáinkat írjuk bele önéletrajzunkba. Egy állásinterjún a HR-es joggal gondolhatja azt rólunk, hogy megbízhatatlanok vagyunk, ha azt látja, hogy akár fél éven belül 3-4 vállalatnál is megfordultunk már. Ugyanakkor, ha jól elő tudjuk adni magunkat, akkor előnyt is kovácsolhatunk ebből, hiszen azt a benyomást kelthetjük, hogy sok területen rendelkezünk tapasztalattal, mobilisak vagyunk. A korábbi munkahelyeinken megszerzett tapasztalatainkat, tudásunkat egy komplex egésszé állíthatjuk össze. Mint tudjuk, a vállalatok számára nincs fontosabb egy tapasztalt munkavállalónál.

Amennyiben szeretnénk karriert csinálni, és fontos számunkra az elismerés, akkor tartsunk ki egy vállalatnál legalább 5 évig, hogy ne nevezzenek bennünket hűtlen munkavállalónak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük