Kezdeti nehézségek után fejlődés

Az első időszak a munkahelyen mindenki számára nehéz, még akkor is, ha rendelkezünk tapasztalattal. Ha meg nincs tapasztalatunk, akkor még nehezebb a dolgunk. Új helyre kerültünk, más a vállalati kultúra, be kell illeszkednünk a szervezetbe, eleinte nem találunk dolgokat, amelyek szükségesek munkavégzésünkhöz. Eleinte kérdeznünk kell, ha nem vagyunk valamiben biztosak. Ezeken mindannyian átestünk már, nem könnyű időszak, de muszáj túlesnünk ezeken. Ha kitartóak vagyunk, és jól vesszük az akadályokat, akkor elindulunk a fejlődés útján. Az alábbi jelekből vehetjük észre magunkon a fejlődést, és a változást!

  • Már nem kérdezünk annyit, mint eleinte, amit az elején még nehezebben oldottunk meg, addigra most már rutinszerűen csináljuk.
  • Magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, számos információra már tudunk válaszolni, például ha recepciósként dolgozunk egy szállodában. Már nem kérjük ki kollégáink véleményét arról, hogy jól csináljuk-e a feladatunkat, mert automatikusan tudjuk, hogy jól csináljuk.
  • Mindezek által gyorsabb a munkavégzésünk, egyre kevesebb segítséget kell igénybe venni. Már nem kell útmutatók, vagy szabályzatok után kutatnunk, hogy megtaláljuk bennük a megoldást.
  • Hajlamosak vagyunk átsiklani ezen, de halljuk meg a pozitív visszajelzést, amit kollégáink mondanak nekünk. Mindezek a visszacsatolások jól eshetnek számunkra, amelyek által még motiváltabbak lehetünk.
  • Eleinte lehet, hogy még csak egyszerűbb feladatok elvégzésével bíztak meg bennünket, de ha látják, hogy jól boldogulunk, talpraesettek, és motiváltak vagyunk, akkor összetettebb feladatokkal is megbízhatnak minket. Ez annak a jele, hogy elismerik a munkánkat, és megbíznak bennünk.
  • Mindezek tetejében a vezető sem fog minket túl gyakran ellenőrizni, ha látja, hogy jól dolgozunk.
  • Végezetül mi magunk is tapasztalhatjuk a fejlődésünket: Problémamegoldó képességünk fejlődhet, ha több dolgot kell megcsinálnunk, akkor idővel tudunk szelektálni, hogy melyik az elsődleges, és melyik az, amit ha későbbre hagyunk, nem lesz belőle problémánk. A kollégákkal is megtaláljuk a közös hangot, ha csapatban kell együtt dolgozni, akkor képesek vagyunk felnőtt módjára alkalmazkodni. Tudunk azonosulni a vállalat tevékenységével, célkitűzéseivel, és mindezt a magunkénak is érezzük.

További cikkek