Interjú előtt és után

Ismerős a helyzet, amikor állást keresünk. Sokfelé beadjuk önéletrajzunkat, és várjuk a visszajelzéseket. Szerencsés helyzetben vagyunk, ha több helyről kapunk visszajelzést, hiszen akkor mi választhatunk a lehetőségek közül. Mivel ma munkaerőhiány van, ezért joggal bizakodhatunk ebben. Azonban még mindig tartsuk észben, attól hogy behívnak bennünket egy állásinterjúra, még egyáltalán nem garantálja azt, hogy fel is vesznek minket a vállalathoz. Éppen ezért készüljünk fel alaposan az interjúra. Ma már rengeteg segítséget igénybe vehetünk. A könyvesboltokban az üzleti részlegen találhatunk kifejezetten állásinterjúval kapcsolatos kiadványokat, amelyekben kérdéseket, és rá mintaválaszokat találunk. Az interneten is találhatunk olyan oldalakat, amelyek állásinterjú kérdésekkel foglalkoznak.

Az interjú előtt pár nappal ellenőrizzük le pontosan, hová is kell mennünk. Tervezzük meg, hogyan fogunk eljutni a helyszínre. Saját autóval a legkönnyebb, de ha nincs kocsink, akkor a tömegközlekedést kell igénybe vennünk. Legyen szó autóról, vagy buszról, ajánlatos időben elindulni, mert soha nem tudhatjuk, hogy mi vár ránk az utakon. Az interjú előtt legalább fél órával érkezzünk meg a vállalathoz, a recepción közöljük látogatásunk okát.

Ha behívnak minket az irodába, köszönjünk illedelmesen. Amennyiben megkínálnak minket egy kávéval, vagy egy pohár vízzel, fogadjuk el. A feltett kérdésekre érthetően válaszoljunk,a HR-esek ebből is le tudják szűrni, hogy mennyire vagyunk határozottak. A kommunikációra nagyon figyeljük oda. Ügyeljünk testtartásunkra is, üljünk egyenesen, a lábunkat ne tegyük keresztbe, a kezünkkel ne babráljunk.

Érdemes az öltözékünkre is odafigyelni! Vegyük számításba, hogy milyen évszakban megyünk az interjúra. Nyáron vegyünk fel egy rövid ujjú inget, ha nem is fehéret, de mindenképpen elegáns legyen. Meleg idő esetén a nyakkendőt nyugodtan elhagyhatjuk.

Az interjú után ne gondolkozzunk azon, hogy miket válaszoltunk a kérdésekre, mert hajlamosak lehetünk arra, hogy mindent túlgondoljunk. Próbáljuk meg nyugodtan várni az eredményt. Foglaljuk el magunkat, olvassunk egy könyvet, vagy menjünk el sportolni.

Mit csináljunk akkor, ha nem értesítenek minket az eredményről? Pályázzunk meg egy másik lehetőséget, és ne adjuk fel!

További cikkek