Vasárnapi nyitva tartás: döntsenek a boltüzemeltetők

ismét téma a vasárnapi nyitva tartás. Sajtóhírek szerint tárgyalások folynak az áruházak és a kereskedelmi szakszervezetek között a vasárnapi nyitvatartásról. A Magyar Nemzet cikkei szerint néhány évvel a vasárnapi boltzár bevezetése, majd elbukása után azért került ismét napirendre a vasárnapi nyitvatartás szabályozása, mert nagyon fogy a munkaerőkínálat, egyre nehezebb elegendő munkást műszakba küldeni.

A hírek szerint a kormány és a versenyszféra állandó konzultációs fórumát is megjárta a téma, és egyes nagy munkaadók is hajlanak a javaslat megfontolására. Utóbb a tényleg számottevő multik köréből olyan nyilatkozat érkezett, amely jelentősen tompította, tulajdonképpen cáfolta a sajtóhíreket. Mivel a konzultációs fórum munkájában a kormányzat is részt vesz, mindenképpen irányadó a kormány hivatalos álláspontja ebben a kérdésben. Gulyás Gergely a  Kormányinfón azt mondta ezzel kapcsolatos kérdésre, hogy a kormány álláspontja nem változott. Ezzel arra utalt, hogy tudomásul vették a vasárnapi boltzárral kapcsolatos intézkedéssel szembeni ellenállást, és nem kívánnak törvényi, rendeleti úton beleavatkozni a vasárnapi nyitvatartás szabályozásába. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben a munkaadók és munkavállalók megegyeznek, azt a megállapodást a kormány szintúgy tudomásul veszi.

Forrás: mfor.hu

További cikkek

Mivel vonzanak a multik?Mivel vonzanak a multik?

A rendkívül gyors technológiai, gazdasági és társadalmi változások arra késztetik a vállalatokat, hogy egyre inkább a munkavállalókat helyezzék üzleti stratégiájuk középpontjába. A Deloitte üzleti és HR vezetők körében végzett „Globális