Összefogásban a megoldás a munkaerőpiacon

Hogy milyen válaszokat lehet adni a munkaerőpiaci kihívásokra, ez komolyan foglalkoztatja a szakembereket. Mint megfogalmazzák: a kormány, a munkavállalók és a munkaadók együtt találhatják meg a megoldást. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) létrehozásának századik évfordulója alkalmából rendezett konferencián kiderült: a munka világának technológiai átalakulása, a mesterséges intelligencia, az ­automatizáció, a robotizáció és a digitalizáció egyfelől veszélyekkel jár, mivel munkahelyek, hagyományos munkakörök szűnnek meg.

Ugyanakkor lehetőséget is jelent, mivel új munkakörökhöz, feladattípusokhoz kell alkalmazkodniuk a dolgozóknak. Az új technológiák egyre nagyobb térnyerése mellett fontos szerepe lesz a klímaváltozás hatásainak enyhítésére az úgynevezett zöldgazdaság erősítésének, továbbá a növekvő demográfiai problémáknak. Utóbbi a munkaerőpiac mellett a társadalombiztosítási rendszerekre is nagy nyomást helyez. Veszélyek és lehetőségek. A munkaügyi szervezet álláspontja szerint a jövő munkájának elengedhetetlen eleme a munkavállalók méltó munkakörülményeinek garantálása. Idetartozik egyebek mellett a munkavállalók alapvető jogainak garantálása, a munkaidő korlátozása, az egészség és a testi épség védelme, a munkavállalók nagyobb autonómiájának biztosítása a munkavégzésben. Fontos a munka és a szabadidő összehangolásának elősegítése, továbbá a munkavállalói részvétel, a szervezkedési szabadság és a kollektív alku lehetőségének garantálása. Ezeket a szempontokat pedig a munkaszerződésben foglaltak sem írhatják felül. A technológiai változásoknak a szervezet szerint a munka emberi arcát kell erősíte­niük, a végső döntést mindig az embernek kell meghoznia, s nem a mesterséges intelligenciának. A Munkástanácsok összegző beszámolója szerint a mintegy ötven ország államfőinek és kormányfőinek részvételével zajló konferencián centenáriumi deklarációt fogadtak el, amely megerősíti az ILO szerepét és kijelöli tevékenységének fő irányát.

Forrás:magyarnemzet.hu

További cikkek

Nők a munkahelyekenNők a munkahelyeken

Ma sem egyszerű a nők számára a munkahelyen megállni a helyüket, társadalmi hagyományok és minták csapnak össze a friss munkaerőpiaci igények által megkívánt rugalmassággal, tudatossággal és kommunikációs képességekkel. Közép- vagy