Tömeges leépítéseket és gazdasági visszaesést jósolnak a szakértők

Tömeges leépítések

Toldi Gábor HR-szakértő szerint furcsa helyzet alakult ki a munkaerőpiacon, ugyanis bizonyos területeken még mindig kevés az ember, miközben a foglalkoztatás a csúcson van. A becslések alapján jövő év elején jelentősen visszaesik a gazdaság, amely a fogyasztásra is hatással lesz, ez azonban még több bezárást és munkahelyelvesztést eredményezhet.

Toldi Gábor HR-szakértő szerint furcsa helyzet alakult ki a munkaerőpiacon, ugyanis bizonyos területeken még mindig kevés az ember, miközben a foglalkoztatás a csúcson van. Úgy véli, hogy a vállalatok egymástól húzzák el az embereket, tehát valóban ugyanabból a merítésből próbálkoznak. A budapesti Charles Hotel hasonló tapasztalatokról számolt be, mivel tavasszal bővíteni szerették volna az éttermük nyitvatartását, de nem találtak szakácsot és felszolgálót sem, így végül arra jutottak, hogy hétvégén zárva lesznek, hétköznap pedig maradnak a csökkentett nyitvatartásnál.

Az elszálló energiaárak a hotelt is aggasztják, hiszen továbbra is kérdéses, mennyi lesz a végösszeg a számlákon, de ahol csak tudnak, a spórolás mellett döntenek: maguktól lekapcsolódó villanykapcsolókat szereltek fel, a klímákat nem használják, bár a liftről nem tudtak lemondani.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója leépítésekre számít a legveszélyeztetettebb szakmákban, amelyek közé a vendéglátást, az idegenforgalmat és bizonyos egyéb szolgáltatásokat sorolt, emellett úgy becsüli, jövő év elején jelentős mértékben visszaesik a gazdaság. Kifejtette, ha mindez valóban bekövetkezik, az mindenképpen hatással lesz a fogyasztásra, amelynek következtében további ágazatokban is bezárhatnak a vállalkozások, így még több munkahely kerülhet veszélybe – számolt be az ATV Híradó. Elmondása szerint inkább visszaesés várható, de ez nagyban függ az egyéb kormányzati intézkedésektől, például az üzemanyag-ársapka megszüntetésétől. Ha pedig eltörlik, az infláció még jobban felpörög, amely által még valószínűbbé válik a recesszió.

Toldi Gábor hasonlóképp vélekedett, aki hozzátette, miszerint a pandémia nehéz időszaka után tömeges leépítések jöhetnek az energiaválság miatt, a következő három hónap pedig döntő lesz a munkaerőpiac szempontjából.

 

Forrás: liner.hu

További cikkek

Kiket várnak a britek ?Kiket várnak a britek ?

Új brit bevándorlási szabályzat lép érvénybe, ami jelentősen szelektálja majd a britekhez pályázókat. Ugyanis magas szakképzettségű, angolul jól beszélő, jól fizető állásajánlattal érkező bevándorlók számíthatnak a legelőnyösebb elbírálásra a jövőre