Hogyan alakultak a bérek az utóbbi időben?

Bérek alakulása

Egyes munkáltatók az egyszeri kifizetés mellett döntöttek, míg mások a fizetést vagy éppen a béren kívüli juttatásokat emelték, és persze előfordultak olyanok (nem is kevesen), akik egyáltalán nem emeltek.

Bár számos nehezítő tényező jelent meg a munkaerőpiacon az elmúlt időszakban, némely szektorokban leépítés is elkezdődött, számos területen ennek ellenére nem lassult a béremelkedés lendülete. Ennek oka elsősorban a képzett munkaerő hiánya és az infláció. Általánosan nagyjából 23% a növekedés, míg egyes területeken, mint például az építőiparban és az IT iparágban, akár 40% feletti béremelkedés is történt, derül ki az Enloyd Salary Guide-ból.

IT és logisztika területen a legnagyobb az emelkedés

Ahol emelkedtek a bérek, a területek között ott is jelentős eltérés mutatkozik az Enloyd bérfelmérése szerint, amelyet a cég saját adatbázisa alapján készített (2022 június és 2023 május között, közel 6000 szakember, menedzser és felsővezető bevonásával). Legnagyobbat az építőipar „ugrott” 46%-os emelkedéssel, az IT területen a növekedés 40% körüli. Logisztikában és a mérnöki szakmában 26%-ot nőttek a fizetések, míg a pénzügyi szektorban 18%, a HR-ben és az értékesítésben, marketingen pedig egyaránt 12% volt az emelkedés. Nem meglepő módon, IT területen komoly népszerűségnek örvendenek a mesterséges intelligenciához, a gépi tanuláshoz és az adattudományhoz kapcsolódó munkakörök, hiszen ezek a pozíciók egyre szélesebb körben megjelennek és fontossá válnak számos iparágban, nem csak szigorúan a technológiai cégeknél.

Fontos a stabil munkahely

Az elemzés készítői szerint a munkavállalókat a munkahelyválasztáskor leginkább a cégek stabilitása érdekli, mégsem mindig a legnagyobbak győznek az értük folyó versenyben, ugyanis a nagy nemzetközi multikánál nagyobb az esély a szerkezeti átalakításra és a kiszervezésre, mint a közepes méretű cégeknél. Fontos még a kiválasztási folyamat hossza és a sokrétű juttatási rendszer, valamint a munkáltatói márka (a jelentőségteljes feladat) is a tehetséges jelöltek meggyőzése szempontjából. Már junior fejlesztői szinten is lehetséges a havi bruttó 600 000 és 850 000 forint közötti fizetés, míg a senior fejlesztők (programozási nyelvtől és lokációtól függően az országon belül) 900 000 és 1.8 millió forint között is kereshetnek havonta. Junior frontend és backend fejlesztők 600 000 és 900 000 ezer forint között kaphatnak, míg a tapasztalt munkavállalók ezen a területen bruttó 1 és 1.7 millió forintot vihetnek haza havonta.

Menedzsment szinten pedig a fizetés 1.4 és 2.2 millió forint között mozog szintén lokációtól függően. A mobil és adatbázis fejlesztők is nagyjából a korábban említett sávok között mozognak junior, mid-level és senior pozíciók szerint. Általánosan elmondható, hogy a senior kollégák szinte minden esetben hétszámjegyű havi jövedelemmel számolhatnak. A tesztelői állások junior szinten havi 550 000 forintról indulnak és 750 000 forintig mehetnek fel (utóbbiak Budapesten és Pest megyében), míg a legtapasztaltabb tesztelők 1.6 millió forintot is kereshetnek. Itt lokáción és tapasztalaton kívül attól is függ a bérezés, hogy manuális vagy automata tesztelői pozícióról van-e szó. Az IT infrastruktúrát működtető munkakörökben is hasonló bérsávok vannak, minimum 660 000 forinttól 1.85 millió forintig terjedve a junior Devops pozíciótól az Azure Migration Engineerig.

Az építőiparban nagy ugrás volt

Az építőiparban nőttek leginkább a bérek, az elemzés szerint 46% volt az átlagos emelkedés 2022. júniusához képest az év folyamán. Mindez annak ellenére történt, hogy az építőipar jelentős visszaesést szenvedett el, számos tényezőnek köszönhetően. Bár a mérnöki szakma továbbra is hiányszakmának számít, a betölthető pozíciók száma csökkent. Ugyanakkor az egyébként is komoly hiánnyal küzdő területen fontos a munkavállalók megtartása a folyamatban lévő és a mégis elinduló projektek működtetéséhez.

Itt is kiragadunk néhány pozíciót a teljesség igénye nélkül (havi, bruttó bér, sávon belül lokációtól illetve tapasztalattól függ): Műszaki vezető: 650 000 és 1.25 millió forint, Senior műszaki vezető: 750 000 és 2.25 millió forint, Építésvezető: 550 000 és 1.2 millió forint, Senior építésvezető: 650 000 és 1.6 millió forint, Építész tervezőmérnök: 650 000 és 1.3 millió forint, Épületgépész mérnök: 650 000 és 1.65 millió forint, Munkahelyi mérnök: 550 000 és 1.35 millió forint. Az elemzés szerint a szakemberek gyakran kivárnak, fizetési igényeiket általában igyekeznek az infláció mértékéhez igazítani.

12%-os emelkedés

Általánosan elmondható, hogy a bérek 12%-ot emelkedtek év/év. Néhány példa a fizetési sávokra a HR, marketing és értékesítés területén (havi, bruttó bér, sávon belül lokációfüggő illetve senioritásfüggő): HR Generalista: 550 000 és 1 millió forint között, HR menedzser: 650 000 és 1.6 millió forint között, HRBP: 750 000 és 1.1 millió forint között, HR igazgató: 950 000 és 2.5 millió forint között. Érdemes tekintetbe venni, hogy az országon belüli földrajzi elhelyezkedés, hogy az ország középső, esetleg déli vagy észak-keleti részén betöltött pozícióról van-e szó, az jelentős eltérést 50-100 ezer forintos nagyságrendi különbségeket is jelenthet a bérsávokon belül szinte minden pozíció esetén.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek