Munkaerő gondokkal küzdenek a szociális otthonokban

Nagyon komoly munkaerő gonddal néznek szembe a szociális otthonokban, a kiegyensúlyozott működésükről már régóta nem lehet beszélni. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezetet többen megkeresték a probléma kapcsán, hogy elmondják, milyen helyzetet teremtett  a bentlakásos szociális intézményeket sújtó munkaerőhiány.

A TASZ tavaly májusban közérdekűadat-igényléssel fordult a szociális intézetek állami fenntartójához, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF), hogy megtudják, a személyes gondoskodást végző munkakörök közül hány státusz volt betöltve az állami fogyatékos és pszichiátriai betegek otthonaiban. A betöltött munkakörök számára vonatkozóan a Főigazgatóság elutasította az adatszolgáltatást azzal indokolva, hogy nem áll rendelkezésére adat. Ezt a választ nem fogadták el, mert 2017. március 1-je óta működik egy országos online integrált adatkezelési rendszer, amely tartalmazza az ellátotti és dolgozói adatokat, ezért újabb igénylést adtak be. Erre válaszul összesen 149 fogyatékos és pszichiátriai betegek otthonáról kaptak adatot, amelyből kiderült, hogy a szociális ellátórendszer ezen szegmensét rendszerszintű munkaerőhiány sújtja. 93 intézmény nem tudta biztosítani a rendeletben előírt szakmai létszámminimumot, és mindössze 56 intézményben nem hiányzott szakmai dolgozó. Tehát az intézmények több mint 62%-a a kötelező létszámnorma alatt működött 2019. július 1-én. A fogyatékos otthonokban 670, pszichiátriai betegek otthonaiban 245 szakmai dolgozó hiányzott összesen. Mivel az SZGYF által kiadott adatokból nem derült ki, hogy ez a szám pontosan hogy viszonyul a jogszabályban előírt létszámnormához, ezért külön rákérdeztek a fenntartó által engedélyezett és a jogszabályban előírt szakmai álláshelyek számára is. Az így kapott adatokból a TASZ leszűrte, hogy van, ahol az engedélyezett álláshelyek száma nagyobb a törvényileg biztosítandó minimumnál, de

47 intézmény 20 százaléknál nagyobb munkaerőhiányt jelentett, 25 intézmény mondta azt, hogy 30 százalék felett van a szakemberhiány, 10 intézményben volt 40% feletti ez az arány. Kiugróan nagy volt a hiány a szakemberekből a fővárosban (39 százalék). Budapesten van olyan intézmény, ahol több mint 60, sőt van, ahol több mint 70 százalékos volt a szakemberhiány.

Forrás: 24.hu, szakszervezetek.hu

További cikkek