Támogatni kell a hazai munkaerőt

Munkásszállók építése

A magyar munkaerő nem szereti az ingázást, a lakóhelytől való hosszú távolságot, ugyanakkor nagy szükség lenne a hazai munkáskézre.

Húszmilliárd forinttal indul a munkásszállások építését támogató új program, ez 3500 ember számára biztosít majd lakhatást. A szálláshelyek legalább 50 százalékát magyar munkavállalók számára kell biztosítani – mondta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 műsorában.

Az államtitkár úgy fogalmazott: jól ismert a magyar munkaerő csekély mobilitási hajlandósága, de a munkaerőpiacra most minden munkáskéz kell. Hangsúlyozta: a beruházások döntő többsége oda irányul, ahol a munkaerő rendelkezésre áll. Ugyanakkor látni kell, hogy mára dolgozóknak 50-60 kilométeres távolság is problémát okoz a munkavállalásban, ezért szükség van lakhatási lehetőségre – fűzte hozzá.

Kiemelte, jelenleg is léteznek erre vonatkozó támogatások, utazási és lakhatási támogatás is, mindkettő 6 hónapig járhat. Lakhatási támogatásra pályázni kell, a mindenkori minimálbér 70 százalékát fizeti ki az állam. Czomba Sándor emlékeztetett arra, a munkásszállók építését támogatási programok 2017 óta futnak, – 24 milliárd forint ráfordítással, 4000 ember elszállásolását oldották meg – most csak szigorodnak a feltételek.

Forrás: hirado.hu

További cikkek