Másfél milliárd forintból épült munkásszálló

Munkásszálló Nyíregyházán

Folyamatosan épülnek munkásszállók egy program keretében, ezúttal Nyíregyházán adtak át egyet. A kormány több ezer férőhellyel számol a tervek szerint.

Átadták Nyíregyházán a Xanga Seria Kft. új, kétszáz férőhelyes  munkásszállóját, amely másfél milliárd forintból, mintegy 50 százalékos magyar állami támogatással épült meg. Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta: 2017-től kezdődően indultak munkásszállók építését elősegítő programok. Hat év alatt hatvanegy szálló megépítése vált lehetővé, ezzel nagyságrendileg mintegy 8500 férőhely jön létre Magyarországon.

Az államtitkár azt mondta, jelenleg is vannak folyamatban hasonló beruházások összesen mintegy 24 milliárd forint értékben. A nyíregyházi az országban a huszonnyolcadik, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pedig a negyedik munkásszálló, és további kettő vár átadásra a következő időszakban – ismertette, hozzátéve, hogy a vármegyében megvalósuló hat projekt összesen több mint nyolcszáz férőhelyet biztosít majd. Erre azért van szükség, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében van elérhető munkaerő, és az elmúlt néhány évben megvalósították azt, hogy a beruházások olyan térségekbe érkezzenek, „ahol a munkás kéz rendelkezésre áll” – mondta Czomba Sándor. Kiemelte: a kormányzat szinte hetente jelent be a keleti régióba érkező beruházásokat, ezért Nyíregyházának is fel kell készülnie arra, hogy a legnagyobb kihívás a következő időszakban a megfelelő humán erőforrás megtalálása lesz.

Szükség lesz a mobilitási problémák enyhítésére, olyan szálláslehetőségek biztosításával mint a Nyíregyházán átadott munkásszálló, hiszen lesznek olyanok munkavállalók is akik nagyobb távolságból érkeznek a különböző munkahelyekre – jegyezte meg.  Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármester köszöntőjében elmondta, 2019-ben elindítottak egy gazdaságfejlesztési programot, melynek célja, hogy a város akkor 130 hektáros ipari parkjához további 640 hektárt vásároljanak. Hozzátette, ebből 550 hektár már megvettek, 100 hektárt pedig eladtak. A program lényege, hogy a városban színvonalas új munkahelyek jöjjenek létre, mert szeretnének minden nyíregyházi munkavállalónak, kiemelten a fiataloknak lehetőséget biztosítani – jelentette ki a polgármester. Arra is kitért, hogy az eladott 100 hektárra két befektetőjük van: a dél-koreai W-Scope, amely 1200 és a német Boysen 400 új munkahelyet fog megnyitni 2025-től.

Forrás: hrportal.hu

Fotó: MTI/Vajda János

 

 

További cikkek