Borúlátóak a fiatalok a munkahelyeiket illetően

borúlátó pályakezdők

A megkérdezett fiatalok mindössze 6 százaléka volt biztos abban, hogy 2033-ban Magyarországon fog dolgozni. Ebben vélhetően az is közrejátszik, hogy az ország helyzetét többen ítélik meg inkább rossznak (68 százalék), mint jónak. Ráadásul tízéves időtávon a legtöbben romlásra számítanak.

A 16 és 24 év közötti magyar fiatalok háromnegyede szerint pályakezdőként nem könnyű manapság elhelyezkedni. Szerintük nem azt tanítják iskolában, amire a munkaerőpiacon szükség van. Ami igazán megdöbbentő: csak 6 százalék biztos abban, hogy 2033-ban Magyarországon fog dolgozni. Négyből három 16 és 24 év közötti magyar fiatal gondolja úgy, hogy pályakezdőként nem könnyű manapság elhelyezkedni – derül ki az OTP Fáy Alapítvány friss, reprezentatív kutatásából.

A pályakezdők félelmei:

A válaszadók úgy gondolják, jelentősen eltérnek a hazai iskolarendszerben megszerezhető készségek attól, amire a munkaerőpiacon szükség van. A fiatalok meglátása szerint a munkaadók nem szívesen alkalmaznak pályakezdőket, a fiatalok sokszor nem szereznek megfelelő végzettséget, és úgy általában nincs elég munkalehetőség. Az utóbbival kapcsolatos félelmek – a saját anyagi helyzetük, valamint az ezzel összefüggő lakhatási ügyek mellett – uralják a 16-24 évesek aggodalmainak képzeletbeli dobogóját, amelyre az olyan globális problémák, amilyen a klímahelyzet, a járványok vagy a háborúk, egyáltalán fel sem fértek.

A kutatás cáfolja azt a közhiedelemben gyakran felbukkanó állítást, miszerint különórák nélkül nem lehet jó eredményt elérni az iskolában, ugyanakkor megerősíti, hogy a fiatalok nem érzik azt, hogy az oktatási rendszer motiválná a tanulókat a jó teljesítmény elérésére. A felmérésből az is kiolvasható, hogy a 16 és 24 év közöttiek ezzel együtt is inkább elégedettek a hazai oktatással: az alapfokú oktatással 57, a középfokúval 65, míg a felsőfokúval 80 százalékuk volt inkább vagy teljesen elégedett.

Noha a többség inkább optimistának mondható a tekintetben, hogy tíz év múlva milyen munkát fog tudni majd végezni, ezen az egy évtizedes távlaton 57 százalék külföldi munkahelyen képzeli el magát, főleg a magasabb fizetés és a jobb munkakörülmények miatt.

Forrás: azenpenzem.hu

További cikkek