Nőtt a nyugdíjas dolgozók száma

Nyugdíjas dolgozó

A tendencia azt mutatja, hogy hazánkban egyre több nyugdíjas dolgozik. Érdekesség, hogy  A 65-74 éves korosztálynak csaknem negyede a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások kategóriába esik.

Tíz éve még 32,8 ezer 65. évét betöltött dolgozó volt az országban, 2022-ben 111 ezer. Igaz, a 65 év felettiek száma önmagában is emelkedett, viszont arányaiban is nőtt a foglalkoztatottság: míg 2013-ban a 65-74 éves korosztály 3 százaléka dolgozott, 2022-ben már a 9 százalékot közelíti az arány – írja a pénzcentrum.hu a KSH adatai alapján. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022. III. negyedévében 111 ezer 65-74 év közötti munkavállaló volt az országban, vagyis ennek a korosztálynak 8,85 százaléka dolgozott továbbra is. Ez alacsony aránynak tűnhet, azonban a ráta 2018-ban még 5,32 százalék volt, 2013-ban pedig mindössze 3,15 százalék. A 64 év feletti dolgozók részaránya a 15-74 éves korosztályban is egyre nagyobb részt tesz ki – olvasható a portálon.

A legfrissebb adatok alapján folyamatosan emelkedik a 65 éves és afeletti korosztályban azok száma, akik a nyugdíjkorhatár betöltését követően is tovább dolgoznak. Eleve a foglalkoztatottság maga is emelkedik a KSH által vizsgál korosztályban. Azonban amíg 10 évvel korábban a 64 év felettiek mindössze az összes dolgozó 0,8 százalékát adták, arányuk 2022-re 2,4-re emelkedett. Az utóbbi 10 évben nőtt a részmunkaidőben dolgozók száma is a 65-74 éves korosztályban. 2013-ben még csupán 15,1 ezer fő dolgozott ebben a formában, 2022-re számuk 49,9 ezerre emelkedett (130 százalékkal). A KSH adatai abba is betekintést engednek, mely nemzetgazdasági ágakban, illetve foglalkozási főcsoportokban dolgozik a legtöbb 64 év feletti magyar.

Felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő munkát végeznek legtöbben

A FEOR (Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere) felosztás 10 kategóriát határoz meg. A 65-74 éves korosztálynak csaknem negyede ezek közül a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások kategóriába esik. Ide tartoznak például a műszaki, informatikai és természettudományi foglalkozások (mint a mérnökök, programozók, fejlesztők, vagy matematikusok, meteorológusok, orvosok, ápolók, védőnők, pedagógusok, szociális munkások, adótanácsadók, üzleti elemzők, jogászok, közgazdászok, pszichológusok, könyvtárosok, művészek stb.). Sok idősödő magyar végez egyéb, felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő munkát is, mint pl. a technikusok, gépkezelők, egészségügyi asszisztensek, optikusok, ügyintézők, vám- és pénzügyőrök, lakberendezők, stb. Rengetegen dolgoznak közülük a kereskedelem és szolgáltatások területén is.

Kereskedelem és gépjárműjavítás az élen

A TEÁOR felosztásból még részletesebben kiderül, hogy milyen területeken dolgozik a 65-74 éves munkavállalók nagy része. A KSH adatait elemezve látható, hogy 2022. III. negyedévében a kereskedelem és gépjárműjavítás területén dolgoztak közülük a legtöbben, 13,3 százalék – ebből is 64,2 százalék a kiskereskedelemben tevékenykedik, vagyis a teljes korosztályra vetítve a dolgozók 8,6 százaléka! A feldolgozóiparban ugyancsak 13,3 százalék dolgozik. Nem meglepő, hogy a humán egészségügyi és szociális ellátás, valamint az oktatás területén is nagy arányban tevékenykednek a 64 év feletti dolgozók. Érdekes adat, hogy az ingatlanügyletek területén minden tizedik dolgozó a 65-74 éves korosztályhoz tartozik (10,5%). Arányaiban pedig többen vannak a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végzők (4,6%), sőt a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat területén (4,4%) is, mint az egészségügy vagy az oktatás területén. Igaz, torzíthatja a képet, hogy a 74 év felettiekről nincsenek ilyen részletes nyilvános adatok, pedig érdemes lenne megvizsgálni a teljes 65-89 éves korosztályban is a foglalkoztatottságot.

Forrás. 24.hu

 

További cikkek

Ki is lehet közmunkás ?Ki is lehet közmunkás ?

Úgy tűnik, hogy közmunkás bárki lehet. Ugyanis március végéig azok is részt vehetnek a közmunkában, akik képesek önállóan elhelyezkedni a munkaerőpiacon és a szakképzettséggel rendelkezőkre vonatkozó korlátozások is megszűnnek. Erről