Megtartaná az építőipar a szakmunkásokat és mérnököket

Építőipari munkások

Az építőipar az utóbbi időben jelentős válságot élt meg, s úgy tűnik, a dolgozói létszámot nem tudják megtartani. Romlott az ágazat jövedelmezősége, csökkent a rendelés állomány.

Visszaeső rendelésállomány mellett először a segédmunkásokat fogják elbocsátani az építőipari cégek. A szakmunkásokat és a mérnököket mindenképp igyekeznek megtartani. Az építőipari ágazat cégei idén mintegy 15-16 százalékos bérfejlesztést terveznek, nagyon nagy szóródással. Az látszik, hogy a szakmunkásokat és a mérnököket a cégek mindenképp szeretnék megtartani, még akkor is, ha az elvégzendő munka mennyisége csökken. Ha azonban az összehasonlítható volumeneket nézzük, és egy cég ez évi lehetősége 15 százalékkal, vagy még nagyobb mértékben csökken, akkor a vállalkozás a létszámot nem biztos, hogy meg tudja tartani.

A segédmunkások vannak veszélyben

Ekkor a segédmunkások azok, akik munka nélkül maradhatnak, mert a szakmunkást és a mérnököt mindenképp meg kell fizetni, hogy ne menjen el Nyugat-Európába dolgozni – mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke a VG-nek.  Az ÉVOSZ a mostanihoz képest erősebb versenyre számít, ez a nagymunkák területén már most érzékelhető. Több ajánlatadó jelentkezik a munkákért. A kisebb, lakosságot érintő munkáknál ez valamikor április–május tájékán lesz érezhető, a legkésőbb a fővárosban, mert itt van a legtöbb folyamatban lévő felújítás, illetve építkezés. Sikeres volt 2022: az építőipar továbbra is 375 ezer embert tudott foglalkoztatni, de az ágazat jövedelmezősége romlott, és közben folyamatosan csökkent a rendelésállomány – hangsúlyozta Koji László.

Forrás: hrportal.hu

További cikkek