Nem tartanak a munkanélküliségtől hazánkban

Munkanélküliség kutatás

Hazánkban a lakosság kétharmada tudna kire támaszkodni, amennyiben elveszítené állását. Egynegyedüknek van olyan biztosítása, amely segítene ebben a helyzetben. Egy kutatásból összességében az is kiderül, optimisták a magyarok az állásukat illetően.

A hitelfedezeti biztosítások terén piacvezető BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából az is kiderül, hogy a válaszadók egyötöde valószínűleg vagy biztosan kötne olyan biztosítást, ami a munkahely elvesztése esetén pénzügyi segítséget nyújt. A tavalyi év utolsó negyedévében készült felmérésben a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe 75 pontos értéket vett fel, amely a tavalyi év hasonló időszakához képest 1 pontos esést, illetve az előző negyedévhez képest 2 pontos emelkedést mutat. „A romló gazdasági tendenciák és borúlátó előrejelzések ellenére a munkavállalók hangulata nem romlott tovább ősz óta, sőt, enyhe emelkedés mellett alapvetően stabilizálódott” – mondta el a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója.

Befolyásolja a munkavállalói hangulatot az infláció

Kiss Márk István szerint ugyanakkor a következő időszak lényeges kérdése, hogy a reálgazdaságba begyűrűző energiaválság és a várhatóan tartósan magas infláció milyen hatást gyakorol majd a munkaerőpiaci folyamatokra és ezzel hogyan befolyásolja a munkavállalók hangulatát. Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók 48%-ának a háztartása legfeljebb három hónapot tudna átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén, ami az előző negyedévhez képest 5%-pontos esést jelent. Ezzel szemben a dolgozók közel egyharmada (32%) – az előző negyedévhez hasonlóan – 4 hónap és egy év közötti időszakot is kibírna ilyen körülmények között. Emellett 16%-uk több, mint egy évet is képes lenne átvészelni, amely viszont 4, illetve 7 százalékpontos visszaesést jelent az előző negyedévhez, illetve félévhez képest.

Sokan kötnek biztosítást állás elvesztése esetére

A kérdéssorokból az is kiderül, hogy állásvesztés esetén a válaszadók több mint kétharmada (67%) szerint lenne valaki a háztartásban, akire támaszkodhatnak és szinte ugyanennyien (66%) tudnának kölcsönkérni családtagtól, vagy rokontól is, 48%-uknak pedig valamelyik barát is tudna segíteni. Az előző negyedévhez hasonlóan a válaszadók közel negyede (24%) állította azt, hogy abban az esetben, ha elveszítené az állását, rendelkezne olyan biztosítással, amelyből pénzhez jutna. A felmérés egyébként azt is vizsgálta, hogy az interjúalany milyen valószínűséggel kötne meg egy olyan típusú biztosítást, amely munkanélküliség esetén anyagilag kisegítené. Az eredmények alapján – az őszi adatokhoz hasonlóan – minden ötödik megkérdezett (20%) valószínűleg, vagy biztosan hajlandó lenne ilyen biztosítás megkötésére.

A kutatásból továbbá kiderül, hogy az előző évi adatokkal összevetve ugyan 2 ponttal esett, az előző negyedévhez képest viszont 5 ponttal emelkedett a munkavállalók jelenlegi munkahelyük fennmaradásával kapcsolatos optimista percepciója, ami nagyjából a COVID-járvány idején mért adatokhoz közelít. A részeredmények alapján az interjúalanyok 71%-a vélte úgy, hogy a cég, ahol dolgozik – függetlenül a saját pozíciójától – még több mint öt évig biztosan megmarad. Az ezzel kapcsolatos percepció 3%-ot esett egy év alatt, ugyanakkor 4-et emelkedett az előző negyedévhez képest.Az interjúalanyok 38%-a azt is elmondta, hogy valamilyen szinten aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ami minimális (2 pont) csökkenést jelent az előző negyedévhez képest.

A válaszadók több mint fele optimista a saját pozíciója kapcsán

Azzal kapcsolatban azonban már kevésbé optimisták a válaszadók, hogy egy esetleges állásvesztés vagy felmondás esetén milyen könnyen találnának a képzettségüknek megfelelő új állást. Az előző negyedévhez képest itt számottevő (5 pontos) esést regisztráltak, így ez a részmutató 61 pontot vett fel. Mindemellett a felmérés szerint az elmúlt negyedévhez, valamint a megelőző év hasonló időszakához képest szinte változatlan a munkavállalók azzal kapcsolatos optimizmusa, hogy kifejezetten a jelenlegi pozíciójukat mennyire érzik biztosnak az adott cégen belül (74 pont). Az erre vonatkozó részadatok szerint az előző év hasonló időszakához képest változatlanul a válaszadók 57%-a annyira optimista a saját pozíciójukra kapcsán, hogy azt gondolja, hogy az több mint öt évig biztosan meg fog maradni.

Forrás: profitline.hu

További cikkek