Nehéz helyzetben a vállalkozások

Csökken a magyar cégek száma

Folyamatosan csökken a magyarországi cégek száma, ami azért is aggasztó, mert a működő vállalkozások lánctartozásba kerülhetnek – véli egy szakértő.

Csorbai Hajnalka, az OPTEN stratégiai igazgatója szerint aggasztó, hogy idén körülbelül 17 ezer cég került felszámolás alá, és ez a szám az év végére meghaladhatja a húszezret, ami több mint duplája a 2008-2009-es válságban tapasztalt adathoz. A felszámolás azért veszélyes, mert akár adósságot is hagyhat maga után az érintett cég. A cégek száma Magyarországon tavaly szeptemberben tetőzött, azóta folyamatos a csökkenés, és visszaesett a cégalapítási kedv is.

A mintegy 500 ezer magyar vállalkozásból alig 60 ezernek az éves bevétele éri el a 100 millió forintot.  Jelentős a kényszervállakozások száma. Az Opten napokban nyilvánosságra hozott elemzése szerint az elmúlt öt évben időarányosan idén alakult a legkevesebb például az építőipariban is: 3,7 ezer. Az idén megszűnt cégek száma – 3,71 ezer – már most 26 százalékkal több, mint a tavalyi év egésze, és az elmúlt hat év egyike során sem volt annyi cégmegszűnés, mint az idén. A legszembetűnőbb az új felszámolási eljárások idei növekedése, ami már most közel kétszerese a tavalyinak, több mint háromszorosa a 2021. évinek és 4-5-szöröse az azt megelőző éveknek.

Forrás: atv.hu

További cikkek