Sok vállalkozás szűnt meg hazánkban

Vállalkozás megszűnése

Több mint kétezer céget számoltak fel hazánkban márciusban.  jellemzően Kft-k voltak ezek a vállalkozások. A felszámolásokat megelőző eljárásokban a kényszertörlések játszották a főszerepet.

Decemberhez képest közel 5.000-rel kevesebb cég volt márciusban. 30 százalékkal kevesebb cég alakult, mint amennyi megszűnt ebben az időszakban, azaz továbbra is tart ez a tendencia a cégalapítások/megszűnések viszonylatában. A felszámolási eljárások száma meghaladta a 2.000-et, ami az elmúlt 5 év kimagaslóan legmagasabb értékét jelenti. A megszűnéseket több mint 70 százalékban ismét a végelszámolások okozták. Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) márciusi értéke átlagosan 13-14 százalék körül mozgott.

Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Zala, Veszprém és Nógrád vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Hajdú-Bihar és Vas vármegye produkálta. A felszámolások száma márciusban egy lélektani határt lépett át azzal, hogy meghaladta a 2.000-es nagyságot. Ez négy-ötszöröse az elmúlt évek átlagos felszámolási eljárásainak, akár a COVID előtti időszakot is figyelembe véve. Március már a hetedik olyan egymást követő hónap, amikor a felszámolási eljárások az ezres számot meghaladták. Az elmúlt hat hónap felszámolási eljárásai szinte megegyeznek a 2022 teljes évében indított felszámolási eljárások értékével, és figyelemre méltó, hogy a 2023-ban indított eljárások száma már most több mint a fele a teljes 2022-es évinek.

A kényszertörlések játszották a főszerepet

Az elmúlt időszak felszámolási eljárásai mögött több mint 80 százalékban a kényszertörlésből felszámolási eljárásba átterelt cégek álltak. Jellemző ezekre a cégekre, hogy a 90 százalékuk társasági formája korlátolt felelősségű társaság volt, és közel a 90 százalékuk 2021-es beszámolóval, nagyjából a 80 százalékuk 2020-as beszámolóval, míg a háromnegyedük egyik beszámolóval sem rendelkezett. A kényszertörlési eljárásnak a jogszabályi rendelkezés értelmében alapja lehet a beszámolók hiánya miatti eljárás indítás.  A ”Pandémia árvái” úgy tűnik, azok a cégek, akik jelenleg leginkább megjelennek a felszámolási eljárásokban. A felszámolásokat megelőző eljárásokban a kényszertörlések játszották a főszerepet, aminél a le nem adott beszámolók között erős a korreláció.

Forrás: piacesprofit.hu

További cikkek