Mit kell tudni a másodállásról ?

A másodállást a Munka Törvénykönyvében nem tiltja. Továbbra is létesíthető másodállás, de azt be kell jelenteni a munkáltatónak. Gyakran előfordul, hogy valaki a teljes munkaidős állása mellé szeretne másodállást is vállalni, akár részmunkaidőben, akár egyéni vállalkozóként. Egy újabb munkaviszony létesítésének azonban vannak feltételei és korlátai, melyekkel érdemes tisztában lennünk.

A másodállást a Munka Törvénykönyvében nem tiltja. Továbbra is létesíthető másodállás, de azt be kell jelenteni a munkáltatónak. Ami abból fakad, hogy a törvény előírja a kölcsönös együttműködést és tájékoztatást a felektől. Ez mindkét félre vonatkozik. Ebből következik, hogy másodállás létesítésekor azt közölnünk kell. Legcélszerűbb írásban, hiszen ha elmarad a tájékoztatás és utólag szerez tudomást róla a munkáltató, akkor ez súlyos kötelezettségszegésnek minősül és rendkívüli felmondással élhet a munkáltató. A bejelentés nem engedélykérést jelent. Azonban ha a munkavállaló, a cégéhez hasonló tevékenységet folytató helyen akar munkát vállalni, munkáltatója ezt megtilthatja. Jogos gazdasági érdekeinek sérelmére való hivatkozással. A munkaszerződésben a másodállás vállalásának kizárása nem jogellenes. Ezért alaposan tanulmányozzuk át a szerződésünket! Ha valaki a meglévő munkája mellett egyéni vállalkozóként kezd dolgozni, azt is be kell jelenteni. Kivéve, ha a munkáltató tevékenységének semmilyen köze nincs a vállalkozáshoz. A törvény szerint vezető beosztású dolgozó nem vállalhat másodállást. A két munkaviszony egyenrangú. Jogokkal és kötelezettségekkel. A munkavállalónak mindkét munkahelyen ugyanúgy helyt kell állnia. Nem hivatkozhat például arra, hogy túl fáradt, mert máshol is dolgozik. A törvény megengedi tehát a másodállást, de ha a munkáltató úgy ítéli meg, hogy kockázatot jelent számára és veszélyezteti az üzleti és gazdasági helyzetét, akkor megállapodásban rögzítheti, hogy megtiltja további munkajogviszonyok létesítését. Esetenként pedig csak korlátok közé szorítja, kizár bizonyos cégeket, munkahelyeket, vagy csak meghatározott ideig járul hozzá a másodálláshoz.

Forrás: hovege.hu

További cikkek

Diploma utánDiploma után

A diákok két új felület segítségével átfogó képet kaphatnak felsőoktatási tanulmányaik és munkaerőpiaci lehetőségeik összefüggéseiről. A diplomantul.hu portálon 2020 januárjától elérhetővé vált a diplomás-pályakövetési rendszer frissdiplomás és aktív hallgatói kutatás