Mikor lassulhat a gazdasági növekedés hazánkban?

Magyarországon 2019 még a gazdasági növekedés éve lehet, de később ez nem folytatódhat,  a munkaerőpiaci fordulat 2020-ban már bekövetkezhet – derül ki a Raiffeisen Bank negyedéves gazdasági elemzéséből. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a külső környezet egyre kevésbé lesz támogató a magyarországi növekedés számára, a gazdaságpolitika pedig a korábbinál kevésbé lesz képes támogatni a gazdasági növekedést.

Az idén 3,4%-os gazdasági növekedés prognosztizálható, a közeli jövőben a külső környezet további romlása valószínűsíthető, így nagy az esélye annak, hogy 2020-2021 során – a globális gazdasági ciklus lefelé tartó ágában – Magyarország már csak 2-3% körüli mértékű növekedést tud produkálni. Török Zoltán 2020-ra várja a munkaerő-piaci fordulatot: a kereslet mérséklődését, a munkanélküliségi ráta enyhe emelkedését, és a bérnövekedési ütem lelassulását. A szakember hangsúlyozta: a térség gazdasági növekedését továbbra is főleg a gyenge külső kereslet fékezi, amelyhez a harmadik negyedévben a gépjárműgyártás átmeneti megtorpanása is hozzájárult. Az euróövezeti infláció decemberre az olajárak csökkenésével nyolc havi mélypontjára, 1,6%-ra süllyedt vissza. Fokozatosan erősödik ugyanakkor a bérdinamika: a harmadik negyedben már 2,1%-os volt a fajlagos bérköltség éves változásának mértéke, amely több mint öt éves maximumot jelent. A kamatemelési várakozások ugyancsak csökkentek az elmúlt időszakban az euróövezetben. Az optimistább forgatókönyvek szerint nem 2019 harmadik, hanem csak az utolsó negyedévében fog először kamatot emelni az EKB, de a pesszimista várakozások alapján erre inkább csak 2020 első felében kerülhet sor. Az Egyesült Államokban elfogyott az adócsökkentések fűtötte gazdasági bővülés lendülete: év végi konjunktúramutatók visszaesése a vártnál nagyobb lassulásra utal a kiskereskedők nagy részének csalódást keltő ünnepi értékesítéseivel egyetemben. Több lett viszont az új munkahely: 1999 óta a harmadik legnagyobb bővülést érték el 2,6 millió új pozíció megnyitásával.

Forrás: amdala.hu

További cikkek

Bővítenének a cégekBővítenének a cégek

Közép-Magyarországon bővítenének leginkább a cégek. Területileg is nagyok az eltérések: a dolgozói létszám legnagyobb mértékű, 9 százalékos növekedését a közép-magyarországi régióban, míg 5-5 százalékosat a Közép-Dunántúlon, illetve Budapesten várják. Magyarországon