Már gyermekkorban el kell kezdeni a pénzügyi edukációt

Számlanyitás fiataloknak

Folyamatosan nő azon fiatalok száma, akik bankszámlát nyitnak és egyre több szülő nyit bankszámlát gyermekének. A szakértők szerint már gyermekkorban el kell kezdeni a pénzzel való bánás tanítását.

A technológia fejlődésével együtt járó természetes folyamat, hogy ma már kis túlzással minden felnőttnek van bankszámlája, aki aktív a munkaerőpiacon. A számlanyitás azonban ma már a diákok, hallgatók körében is egyre elterjedtebb, sőt gyermekek részére is lehetséges. Megkérdeztük a nagyobb hazai bankokat, milyen tendenciákat tapasztalnak a fiatalok bankszámlanyitása terén és hány éves korban lesz jellemzően először bankszámlája a gyermekeknek. Mutatjuk milyen kedvezményeket kínálnak a fiataloknak.

Március 6. és 10. között zajlott a 2023-as Pénz7 diákoknak szóló pénzügyi és vállalkozói témahét. A 2015 óta minden évben többek közt a Pénziránytű Alapítvány közreműködésével megszervezésre kerülő programok során a magyar diákok az iskolákban olyan pénzügyi és vállalkozói ismerteket szerezhetnek különböző élményalapú képzések segítségével, amelyek a későbbiekben nagy hasznukra válhatnak. Erre szükségük is van, hiszen ma már egyre hamarabb megismerkednek a gyermekek, fiatalok a bankszámlanyitással, az e-kereskedelemmel, vagy éppen az online bankolással.

6 éves kortól nyithatnak számlát

Az esemény kapcsán megkerestük a legnagyobb hazai bankokat, hogy megtudjuk, hogyan változtak meg az elmúlt években a fiatalok bankszámlanyitási szokásai, és hány éves kortól nyitnak ma bankszámlát a szülők a gyermekeiknek. Az Erste Banknál Magyarországon 2021-ről 2022-re nagyságrendileg 20 százalékkal nőtt a fiatalok (6-24 éves korosztály) által nyitott számlák száma. Mi több a tavalyi év számlanyitásainak megközelítőleg 27 százalékát tették ki a fiatalok. Az Erste esetében nem új folyamatról, hanem régebb óta tartó tendenciáról beszélhetünk. A banknál a diák számlanyitások száma folyamatosan növekszik. Az elmúlt évek során a diák számlanyitások számának növekménye évről évre 10-25% közé tehető.

A tavaly a banknál indult új Cseperedő kampány hatására a fiatalabb, 6-14 éves korosztály számában is jelentős növekedést tapasztalnak az Ersténél. Míg korábban gyermek számlák nyitása stagnált, a tavalyi évben a korábbi, 2021-es évhez képest plusz 200 százalékos növekményt tapasztaltak a 14 évnél fiatalabb korosztály körében. A Raiffeisen Banknál szintén emelkedést tapasztalnak a fiatalok (18-25 éves korosztály) számlanyitása tekintetében. Az emelkedés különösen megugrott azóta, hogy kedvezményes számlát hoztak létre a fiatalok számára.  Az előzőekhez hasonlóan válaszaik alapján a Magyar Bankholding és az OTP esetében is növekszik a fiatalok által nyitott bankszámlák volumene.

A többség a középiskolai tanulmányok megkezdése előtt nyit számlát

Az OTP-banknál úgy látják, egyre fiatalabb korban fogalmazódik meg az igény mind a szülő, mind a gyermek oldaláról a számlanyitásra, a többség a középiskolai vagy a felsőoktatási tanulmányok megkezdése előtt nyit OTP Junior számlát. A Raiffeisen Bank tapasztalatai alapján jellemzően 14 éves kortól nő meg az érdeklődés a bankszámlanyitás iránt. Ugyanakkor válaszukban kiemelik, hogy ekkor még a szülő nyit bankszámlát a gyermekének, hiszen önállóan csak 18 éves kortól lehet számlát nyitni. A válaszokból jól kitűnik, hogy mind a négy általunk megkeresett bank külön egyedi számlacsomagokkal gondol a fiatalokra, ebből is látszik, hogy egyre nő a fiatal korosztály jelentősége a piacon.

Egyedi számlacsomagok a fiataloknak

Összességében elmondható, hogy a megkérdezett bankok válaszai alapján egyre hamarabb nyitnak számlát a szülők a gyermekeik részére és dinamikusan nő a fiatalok által maguknak nyitott bankszámlák száma is. Bankok a keresletre reagálva különböző egyedi számlacsomagokat is kínálnak a fiatal korosztály számára. Mindez jól mutatja, hogy a gyerekek, egyre hamarabb találkoznak a pénzügyek és bankok világával, így valóban nagy szükség van a pénzügyi edukációs programokra.

Forrás: novekedes.hu

További cikkek