Támogatják a vállalkozásokat

Öt milliárd forint keretösszegű pályázat keretében pályázhatnak forrásra a hátrányos helyzetű vállalkozások a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban. A Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása című pályázatban online előminősítési eljárást dolgoztak ki a megadott településen projektet megvalósítók számára, eddig 1063 vállalkozás kérte előminősítését – közölte a pályázatot lebonyolító IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. szerdán az MTI-vel.

Az 5 milliárd forint keretösszegű pályázatot a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) hirdették meg 2020. november 18-án. A Kedvezményezett települések gazdaságélénkítő programba és a Felzárkózó települések programba tartozó falvak vállalkozásai november 25-től előregisztrálhattak az előminősítési folyamatra a www.ginop129.ifka.hu honlapon. Az előminősítési felület 2021. január 4-én nyílt meg. A projektek előminősítési lehetőségét január 11-én felfüggesztették a beérkezett regisztrációk nagy számára tekintettel, ugyanis emiatt valószínűsíthető, hogy a rendelkezésre álló keret kimerült. A január 11-ig regisztrált vállalkozásoknál most értékelik ki az előminősítés minimum feltételeit. A vizsgálat határideje: minimum 5 munkanap, ezt követően a minimum feltételeket teljesítő vállalkozások az előminősítő felületen január 22-én 23:59-ig küldhetik be a projekttervet. Az előminősítés és a projekttervek értékelésénél a leghangsúlyosabb szempontot az adott fejlesztés helyi beágyazottsága, valamint a helyi gazdaság és társadalom fejlődéséhez való hozzájárulása jelenti. Az előminősítésnél megvizsgálják a helyi együttműködéseket, partnerségeket és mindezek tükrében a fejlesztés megalapozottságát. Amennyiben a projektterv eléri a szükséges pontszámot, akkor az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Minősítő  tanúsítványt állít ki. Mindez azért fontos, mert a Kedvezményezett települések gazdaságélénkítő programba és a Felzárkózó települések programba tartozó falvak vállalkozásai számára a támogatási kérelmek benyújtására az IFKA által kiállított Minősítő tanúsítvány birtokában lesz lehetőség február 18-tól. A támogatási kérelmet az érintettek az EPTK elektronikus pályázatkezelési rendszeren keresztül tudják beadni, amely a www.eptk.fair.gov.hu/ honlapon érhető el. (MTI)

Forrás: uzletem.hu, MTI

További cikkek

Megtartani a munkaerőtMegtartani a munkaerőt

A munkaadók igyekeznek megtenni minden tőlük telhetőt, hogy megtartsák a munkaerőt, főként ha  a megfelelő végzettséggel, szaktudással és tapasztalattal rendelkezik. Tudni kell azonban, hogy a munkavállalóknak melyek a valós igényeik,