Magyarországon a légiforgalom irányítók keresnek a legtöbbet

légiforgalom irányítás

Hazánkban legtöbbet a légi forgalmi  irányítók keresnek, őket a szakorvosok követik, majd következnek az államtitkárok. A légi forgalmi irányítókat egyébként két év alatt képzik ki.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) listába szedte azokat a foglalkozásokat, amelyekkel most a legtöbb pénzt lehet keresni Magyarországon. A hivatal a 2022-es év bruttó átlagkereseteit összesítette. Az első helyen a légi forgalmi irányítók állnak, esetükben a bruttó átlagkereset majdnem eléri a kétmillió forintot. A második helyen a szakorvosok állnak 1,7 millió forint bruttó átlagkeresettel, de a miniszterek, az államtitkárok és a törvényhozók is nagyon jól keresnek, ők 1,6 millió forint bruttó átlagkeresettel számolhatnak – írja a KSH adatai alapján az Index.hu.

Légi forgalmi irányítókat a HungaroControl Zrt. képez ki itthon. Az állami cég tájékoztatása szerint az állás betöltéséhez a kiválasztás során felmérik a jelentkezők kognitív képességeit, angolnyelv tudását, gondolkodásmódját, döntéshozatali képességeit. A HungaroControl képzése 24 hónapig tart, ami mellett akár dolgozni is lehet, bár a vállalat ezt nem tanácsolja a jelentkezőknek.

Forrás: index.hu, atv.hu

További cikkek