Készülnek a bérkorrekcióra

Bérkorrekciós tárgyalás

A munkavállalók és a szakszervezetek is készülnek a tárgyalásokra a bérkorrekcióról. A munkáltatóknak is fontos, hogyan alakul a dolgozók bére, hiszen a megélhetésük minősége kardiális kérdés az inflációs időszakban.

A 2023-as minimálbér- és bérminimumemelésről szóló megállapodásban szerepelt, hogy az infláció alakulásának függvényében, idén év közben is felülvizsgálhatják a béreket. A szakszervezetek és a munkáltatók is erre készülnek, év közepén jöhet a bérkorrekció. A tavaly év végi bérmegállapodáskor 15 és 18 százalék közötti éves inflációval számolt a kormány, és bár január óta fékeződött hajszálnyit az infláció, de még mindig elég magas – januárban 25,7, februárban 25,4, márciusban 25,2, áprilisban 24 százalékos drágulást mért a Központi Statisztikai Hivatal, emlékeztet csütörtöki cikkében a 24.hu.

A szakszervezet mindenképp tárgyalást fog kezdeményezni

A statisztikai hivatal első féléves inflációs adatai július 7-ére várhatóak, a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése június végére. Ahogyan arról mi is írtunk, az MNB azonban a keddi kamatdöntő ülése után közzétett kommentárjában kifejtette: nem lesz olyan gyors az infláció csökkenésének üteme, mint arra előzetesen számítottak. A szakszervezetek, de a munkáltatók nyilatkozataiból is úgy tűnik, mindkét fél számít arra, hogy tárgyalni kell a bérkorrekcióról. ezeket mondták: A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, Zlati Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a bérmegállapodás szerint nemcsak az inflációs adatokat kell figyelni, hanem azt is, hogyan alakul a bruttó hazai termék. Most pedig épp technikai recesszióba került az ország. Ő arra számít, hogy mindenképpen lesz egyeztetés a bérekről, ha nem automatikusan, akkor a szakszervezet kezdeményezi a tárgyalást a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF).

Romlott a dolgozók megélhetése

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán szerint több kérdés van, amit vizsgálni kell a bérekkel kapcsolatban, de ő egy kicsit máshonnan közelített. Fontos a munkáltatóknak is, hogy javult-e a dolgozók megélhetése. Az első négy hónap adatai alapján azt látszik, hogy romlott, hiszen a minimálbér 16 százalékkal emelkedett januártól, bruttó 200 ezer helyett 232 ezer forint lett, a bérminimum pedig 14 százalékkal (bruttó 260 ezerről 296 400 forintra nőtt), miközben az infláció áprilisra tudott csak lemenni 24 százalékra, az első három hónapban 25 százalék feletti volt. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, Perlusz László azt mondta még nem határozták meg, mikor kerüljön napirendre a minimálbér-korrekció, de erről is beszélgetnek időről időre, és számít rá, hogy júniusban fognak erről egyeztetni.

Forrás: forbes.hu

További cikkek