Elkerülhető-e hazánkban a gazdasági válság?

Gazdasági válság

Az előrejelzések szerint Európa elkerülheti az idén a gazdasági válságot, Magyarországon azonban vannak kedvezőtlen folyamatok, mint például a magas infláció.

Jelentősen javultak az elmúlt hónapokban az európai gazdaság kilátásai, miután az energiaárak végre konszolidálódtak. Ennek hatására az energiaválság kezelhető mederben maradhat, ami Magyarország szempontjából is jó hírnek mondható: az exportpiacaink a vártnál kevésbé lassulnak, és az energiaárak is a legtöbb cégnél mérséklődtek. Azonban az unióval ellentétben Magyarország nem  tudta elkerülni a technikai recessziót, ami a munkanélküliségi ráta növekedésével párosul, így a következő hónapok még nehéznek bizonyulhatnak – olvasható a Portfolio oldalán.

Az energiaválság csillapodik az infláció lassulni látszik a többi országban

Jelenleg 50 euró körül alakul a holland tőzsdén a gázár, ami miatt sokak fellélegezhetnek. Persze, nem mindenki, hiszen a kibontakozó energiaválság hatására rengeteg vállalat ragadt magas energiaszinten, illetve sokaknak átmenetileg szüneteltetniük kellett a tevékenységeiket. Az energiaválság csillapodásával párhuzamosan elkezdtek javulni a gazdasági kilátások: az idén Európa elkerülheti a recessziót, még akkor is, ha lesz némi visszaesés egy-két negyedévben. Ráadásul a kontinensen az infláció is lassulni látszik. Azonban a kilátások javulása nem elegendő ahhoz, hogy minden kedvezőtlen trend megforduljon.

Magyarországon viszont folytatódik a gyors pénzromlás

Vannak olyan tényezők ugyanis, amelyek hazánkban eltérnek a legtöbb európai országban tapasztaltaktól. Ilyen az, hogy az infláció csökkenésének kulcsfontosságú momentuma nálunk még a kanyarban sincs: itthon még csak ezekben a hónapokban tetőzhet az áremelkedési ütem, ráadásul olyan gyors a pénzromlás itthon, amire nincs példa a kontinensen. Az elmúlt hónapokban a bérek vásárlóereje csökkent, ami nyomás alatt tartja a belső keresletet, miközben a munkanélküliség növekedésnek indult, ami értelemszerűen szintén visszaveti a fogyasztást. Az állam a technikai recesszió beköszönte után a kilábalást nem tudja érdemben segíteni költségvetési oldalról.

Sőt, a büdzsé hiányát nagymértékben csökkenteni kell, ami szintén visszahúzza a gazdaságot. Mindezek miatt nem meglepő, hogy a tavaly tavaszi foglalkoztatási mutató 3,2-33 százalékos munkanélküli szintje helyett ma már ez a ráta 4 százalék körül alakul. Az elmúlt hónapokban pedig több tízezren veszíthették el az állásukat, így a KSH adatai szerint a munkanélküliek száma már 200 ezer fő körül mozog.

Forrás: penzcentrum.hu

 

További cikkek

Mivel vonzanak a multik?Mivel vonzanak a multik?

A rendkívül gyors technológiai, gazdasági és társadalmi változások arra késztetik a vállalatokat, hogy egyre inkább a munkavállalókat helyezzék üzleti stratégiájuk középpontjába. A Deloitte üzleti és HR vezetők körében végzett „Globális

Fontos a diploma?Fontos a diploma?

A legtöbb álláshirdetést azok számára írják ki, akik nem rendelkeznek diplomával. Ugyanakkor a csak érettségivel rendelkezők 100 ezer forintos bérhátrányból indulnak a diplomásokhoz képest. Akinek Úgy tűnik azoknak is terem