Magyar ingázók Ausztriába

Lassan javul az Ausztriába ingázók helyzete a járvány utáni helyzetben. Bár sok ezer magyar elveszítette állását a koronavírus megjelenése után, fokozatosan kezd helyreállni a régi rend.

Egy magyar ingázótól elmondta: a parndorfi üzletben, ahol dolgozik, már a korábbi forgalom 70-80%-át bonyolítják le csupán osztrák vásárlókkal is. Ausztriában februárban még több mint 101 ezer honfitársunk dolgozott, márciusban már csak 78 ezer (igaz, épp ekkor kevesebb a munkalehetőség). A lassú visszarendeződés elindult, ez a szám áprilisban valamelyest növekedett. Ehhez a határátkelők megnyitása is hozzájárult: április eleje óta az osztrák–magyar határszakasz valamennyi nyitva tartó átlépő helyét igénybe vehetik az ingázók, munkáltatói igazolással kilométerkorlátozás nélkül utazhatnak. Emellett mentesülnek a 14 napos hatósági karantén s a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól (lapzártánk idején törölték el Ausztriával és több szomszédos országgal szemben a karanténkötelezettséget – a szerk).– Nemrégiben kezdtünk, de rövidített munkaidővel: a koronavírus előtt délelőtt fél tíztől este 9-ig voltunk nyitva, most délelőtt tíztől este hatig – mesélte a Mosonmagyaróvár mellett élő, Ausztriában dolgozó Menyhárt Bálint. – Ráadásul kétfelé szedték a csapatot – folytatta –, nem is találkozhatunk egymással, a másik részleg a hét végén áll munkába. Elmondta azt is, hogy a „kurzarbeit” alatt az outletben kötelező a maszk, az üzletbe belépve a kézfertőtlenítés, a dolgozóknak a kesztyű viselése.– A visszatérés utáni első egy-két hétben nem sok vásárlónk volt, inkább csak hétvégente kezdtek szállingózni a vevők. Mostanra azonban egyre nő a számuk, még úgy is, hogy a határokon csak az ingázók mehetnek át. A korábbi forgalom 70-80%-át bonyolítjuk úgy, hogy csupán az Ausztriában élők, főként családok érkeznek – jelezte. Ami pedig a határátlépést illeti, arról elmondta: – A munkarendem miatt szerencsém van, háromnegyed óránál többet még nem kellett várnom, de aki kora reggel indul, annak időnként a másfél óra is kinéz. Kifelé és befelé is ellenőriznek a határon, s kérik a munkáltatói igazolást, negatív koronavírustesztet viszont eddig sehol nem kellett felmutatnom. Júniustól a magyar és az osztrák állampolgárok mamár szabadabban mozoghatnak egymás országai között. A statisztikák szerint a Győr-Moson-Sopron megyében élők 12%-a, mintegy 25 ezer ember járt át naponta a határon túlra (főleg Ausztriába) dolgozni, ami messze a legtöbb az egész országban.

Forrás: blikk.hu

További cikkek

Megtartani a munkaerőtMegtartani a munkaerőt

A munkaadók igyekeznek megtenni minden tőlük telhetőt, hogy megtartsák a munkaerőt, főként ha  a megfelelő végzettséggel, szaktudással és tapasztalattal rendelkezik. Tudni kell azonban, hogy a munkavállalóknak melyek a valós igényeik,