A kata-törvény változás egyik hatása

Manapság már nem lehet könyvelő nélkül boldogulniuk sem a vállalkozásoknak, sem az egyéni vállalkozóknak. Az állandóan változó gazdasági, adózási környezetben szükség van a tájékozott szakemberekre, de úgy tűnik nagyon kevesen vannak.

Általánosságban kijelenthető, hogy nagyon megnőtt a könyvelőkre az igény. Folyamatossá vált a munkaerőhiány, a könyvelőirodák szünet nélkül keresik az új embereket, de nem találnak eleget. Ezres nagyságrendű könyvelő hiányzik jelenleg, ennyit szakembert biztosan elbírna a piac.

Mindezt Scherzer Marcell, a Stabil Tudás alapító tulajdonosa nyilatkozta a KKV Magazinnak. A megnövekedett keresletet azzal indokolta, hogy jóval több lett az elvégzendő munka, csakhogy a könyvelők száma nem nőtt arányosan ennyivel.

Kata-törvény módosítása

A kata-törvény módosítását követően, rendkívüli mértékben megugrott az igény a könyvelőkre, akik a jelenlegi létszámban nem tudják maradéktalanul kiszolgálni a keresletet. A könyvelőirodák nagyon nehezen találnak új munkaerőt, ezért minden eddiginél fontosabbá vált az utánpótlás képzése. A szakértő arról is beszélt, hogy a könyvelőoktatás is egyre inkább áthelyeződik az online térbe, a hallgatók pedig a kurzusok árát akár egy hónap alatt is megkereshetik a piacra lépést követően.

A katás adózási formát választó vállalkozók túlnyomó többsége mostanáig vagy elkészítette valahogy a könyvelését magának, vagy évente egy-két alkalommal vette igénybe könyvelő segítségét, ami a szakma által elvégzett munka töredékét tette csak ki. A közelmúlt-béli fejleményekkel ugyanakkor új helyzet állt elő, mert aki kft.-re, bt.-re vagy átalányadóra váltott, annak rendszeresen könyvelőre van szüksége.

 

Forrás: hirklikk.hu

További cikkek