Egy évig is eltarthat a munkakeresés

Álláskeresés ideje

A jelenlegi gazdasági helyzetben nem egyszerű a munkanélküliek helyzete, az előrejelzések is azt mutatják, hogy egyre többen keresnek munkát a jövőben. Ez pedig azt vetíti előre, hogy a munkát kereső kénytelen lesz elfogadni a neki szánt feltételeket.

Új munkát találni eddig sem ment egyik napról a másikra, de a jelenlegei gazdasági helyzet tovább nehezíti a folyamatokat, és már most látszik, hogy a munkakeresők száma drasztikusan meg fog ugrani. Ez pedig új fordulatot hozhat a munkaerőpiacra – írják a szakértők.  Nincs könnyű helyzetben az, aki mostanában veszíti el az állását.

Munkakeresés ideje

A KSH adatai szerint a munkakeresés ideje átlagosan 9,9 hónap, de a munkanélküliek több mint 30 százalékánál akár egy évig is elhúzódhat. Az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség, nemre és korra való tekintet nélkül (csak az 55–74 évesek körében nőtt a munkanélküliségi ráta, illetve a közfoglalkoztatottak száma csökkent 14 ezerrel), ez azonban most megváltozhat.

Az infláció és az energiaválság miatt márpedig sok vállalkozás számára óriási kihívást jelent a megnövekedett költségek kigazdálkodása. Már most borítékolható, hogy lesznek olyan cégek, amelyek kénytelenek lesznek a munkaköltségeken spórolni, a dolgozók így jelentős leépítésekre számíthatnak. Munkanélkülinek lenni a jelenlegi gazdasági helyzetben a lehető legrosszabb opció, így valószínűsíthető, hogy a munkavállalók alkupozíciója jelentősen megváltozik majd.

A tömeges elbocsátások miatt könnyen elképzelhető, hogy az elmúlt időszakban megszokott trend – miszerint a munkavállalók voltak előnyösebb helyzetben és ők diktáltak a piacon – megfordulhat. Ez ugyanakkor jó hír lehet azoknak cégeknek, amelyek most toboroznának új kollégákat, hiszen sokkal nagyobb merítésből válogathatnak.

Forrás: uzletem.hu

További cikkek