Továbbtanulásnál ezeket a szempontokat kell figyelembe venned!

Azért, hogy a későbbiek folyamán magasabb pozíciót tudj megpályázni, nem árt, ha idejében elgondolkozol azon, hogy milyen egyetemen, vagy főiskolán szeretnél továbbtanulni. Amennyiben az őszi szemesztert szeretnéd elkezdeni, akkor február 15-ig volt időd beadni a jelentkezést, valamelyik felsőoktatási intézménybe. Mit lehet tudni a jelentkezésről?

Alapvetően jelentkezni lehet nappali, és levelezős képzésekre. A levelező képzésen az órák leginkább a heti pihenőnapokon vannak megtartva, míg a nappalin hétköznap tartják az órákat. A legtöbben államilag finanszírozott szakra szeretnének bekerülni, de előtte nem árt, ha tisztában vagy az alábbi információkkal.

  • Számos szakra már csak úgy lehet bekerülni, hogy előtte emelt szintű érettségit teszel. Az sem hátrány, ha már a főiskola vagy egyetem előtt rendelkezel középfokú nyelvvizsgával, mert akkor a felvételire plusz pontot kapsz. A későbbiek folyamán nem kell azzal bajlódnod, hogy azért nem adják ki a diplomád, mert nincs meg a nyelvvizsgád.
  • A legtöbb szakra, beleértve a gazdaságtudományi szakok többségét, csak 400 vagy magasabb pontszámmal lehet bekerülni. Ezeket többnyire már a felvételi előtt meghatározzák.
  • Nagyon fontos, és ezt sokan nem veszik komolyan! Amennyiben államilag finanszírozott szakon tanulsz tovább, bizonyos kötelezettségeket vállalnod kell! A képzési idő másfélszeresén belül meg kell szerezned a diplomát, különben vissza kell fizetned a képzés felét az államnak. Az önköltséges képzés alapdíjának a feléről van szó! A végzést követően pedig 20 éven belül hazai munkaviszonyt kell létesítened, a képzési idővel megegyező időtartamra. Például: 6 félév esetén kb 3 évig kell hazai, bejelentett munkaviszonyban dolgoznod. Ha ez nem történik meg, a képzés teljes költségét kell visszafizetned! Költségtérítéses hallgatókra semmilyen kötelezettség nem hárul!

Nem árt, ha tisztában vagy mindezekkel az információkkal, mielőtt beadod jelentkezésedet!

További cikkek