Szeretnénk sokra vinni az életben. Hasonlítgassuk magunkat másokhoz?

Mind a magán, és a szakmai életben is szeretnénk sikereket elérni. Sokszor halljuk, hogy ne hasonlítgassuk magunkat más emberekhez, mert csak saját magunk tehetünk annak érdekében, hogy sikeresek legyünk. A másokhoz való hasonlítgatást sok esetben negatív példaként éljük meg. „ Bezzeg neki sikerült… Ő meg merte lépni azt, amit te nem, Neki bejött az élet, karriert csinált” és még sorolhatnánk. Bizonyára mindannyiunknak ismerősek lehetnek ezek a mondatok, amiket akár szüleinktől is hallhatunk. Érdemes megnézni pár esetet, amikor motiváltabbak lehetünk, ha másokhoz hasonlítjuk magunkat!

  • Előléptetés. Szerintem mindenki álmodozik erről, hiszen ez egyfajta elismerés a vállalat részéről. Hosszú évek óta hozzájárulunk a cég sikeréhez, odaadóan, motiváltan, és lelkesen dolgozunk. Azonban a magasabb pozíciót egy másik kollégánknak passzolták át. Ez rosszul eshet számunkra, persze számos tényező miatt dönthet így a vezetőség. Főleg akkor nem értjük az okát, ha még csak rövid ideje van a cégnél, ugyanabban a beosztásban dolgozik, mint mi, sőt ugyanolyan végzettséggel is rendelkezik. Ilyenkor ne azon gondolkozzunk, hogy mi miért történt, hanem próbáljunk meg tanulni tőle. Lehet, hogy olyan plusz képességgel rendelkezik, amivel mi nem, és éppen ezért választotta őt a vezetőség a komolyabb pozícióra.
  • Nem feltétlenül kell hasonló képességű emberekhez hasonlítani magunkat. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nálunk gyengébb képességűvel mérjük össze magunkat. Persze ez nem tör le bennünket, de ez jó lehetőség lehet arra, hogy felmérjük, mik azok a tulajdonságok, amelyekben jobbak vagyunk, és mik azok, amelyek fejlesztésre szorulnak. Ebből is próbáljuk kihozni a pozitívumot.
  • Az összehasonlítgatás bántó is tud lenni, ezzel azt sugallhatja a környezetünk, hogy gyakorlatilag nem vagyunk képesek semmire, bezzeg a másik igen. Példának okaként fel lehet hozni egy ismerőst, vagy barátot, akinek nincs egyetemi végzettsége, de mégis sikeres, kiegyensúlyozott életet él, menő állása van. Míg ezzel szemben mi egyetemen tanultunk, és mégis azt érezzük, hogy béna munkánk van, és kevésbé vagyunk sikeresek. Ekkor feltesszük a kérdést: „Hogy lehet ez?” Ha továbbgondoljuk a helyzetet, akkor rájöhetünk arra, ha neki sikerült, akkor nekünk is sikerülhet. Minden csak elhatározás kérdése. Nyerjünk ebből inspirációt magunknak a jövőre nézve.
  • Végezetül csak ismételni tudom magam, számtalanszor hallottuk már ezt, hogy ne hasonlítgassuk magunkat máshoz. Egyébként meg ez a természetes versengés az ösztöneinkben van, mindig szeretnénk jobbak, lenni, és fejlődni. Figyeljünk arra, hogy az összehasonlítgatást ne negatívizmusként éljük meg, hanem próbáljuk meg mindig arra felhasználni, hogy motiváltabbak, és céltudatosabbak legyünk. Így építhetjük fel karrierünket.

További cikkek