Nehezebb idők bármikor jöhetnek! Legyen egy kis megtakarításunk!

Gondoljunk a jövőnkre is! Persze, jó, ha már egy ideje van teljes állásunk, azonban egy válság bármikor elérheti, a vállalatot ahol dolgozunk. Járjunk mindig nyitott szemmel, és füllel, ha céges hírekről van szó. Amennyiben létszámleépítést észlelünk, és érezzük, vagy tudjuk, hogy nemsokára mi leszünk a következők a sorban, akkor egy kis megtakarítás mindig jól jöhet az ínséges időkre. Hogyan is tudunk egy kis pénzt félretenni?

  • Takarékoskodni egyáltalán nem egyszerű, főleg ha hitel is nyomja a vállunkat. Azonban érdemes havonta félretenni pár ezer forintot, még ha nem is nagy összegről van szó. Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás. Persze jól jönne azért egy-két új ruha, vagy cipő, de ha nem létszükséglet, akkor ezekről mondjunk le. Szeretnénk elmenni, nyaralni? Az utazás várhat, addig, ameddig pénzügyi helyzetünk rendeződik.
  • Ha olyan vállalatnál dolgozunk, ahol kapunk cafetériát, akkor tegyük félre azt az összeget, például amit SZÉP kártyára kapunk. A legtöbb esetben úgy is a vendéglátásra kapjuk a plusz összeget, és így erre a kártyára is tudunk gyűjtögetni. Amikor munka nélkül maradunk, az egyik legfontosabb szükségletünkről, az étkezésről gondoskodnunk kell.
  • Egészségügyi ellátás, vagy a fogászat esedékes lenne? Ameddig még a cégnél vagyunk, addig végezzük el ezeket, mert addig állja a társadalombiztosítás. Ha már nem rendelkezünk állandós munkavállalói jogviszonnyal, ezeket az ellátásokat saját zsebből kell kifizetnünk, ami sajnos nem két fillérbe kerül.
  • Ne essünk pánikba, ha nem kapunk plusz juttatást a cégtől! Ha megtörtént az elbocsátás, akkor tudunk vállalni alkalmi munkát is, ameddig nem találunk újból teljes állást. Ilyenkor frissítsük fel kapcsolatainkat, kérdezzünk körbe barátainknál, ismerőseinknél nem-e tud számunkra ajánlani valamit. Biztosan van olyan a baráti, vagy ismeretségi körünkbe, aki pultozik, kasszázik, vagy hasonló munkát végez. Ilyenkor ne a munkát nézzük, hanem azt hogy pénzt kapunk érte. Mit érdemes tudni az alkalmi munkavállalásról? Egy hónapban maximum 15 napot dolgozhatunk, éves szinten összesen 90 napot. Ideális lehet számunkra ez a munka, ameddig nem találunk új helyet.
  • Ami a legfontosabb, hogy rendszeresen tegyünk félre bizonyos összeget, és ne akkor kezdjünk el takarékoskodni, amikor már ég a ház!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük