Az éjszakai műszak áldás vagy átok?

A több műszakos munkarendről, és az éjszakai műszakról megoszlanak a vélemények. Egyébként furcsán hangzik, de vannak, akik jobban szeretnek éjszaka dolgozni. Akik a turizmusban munkálkodnak, azok szeretik leginkább az éjszakai műszakot. Nincs vendég, gyakorlatilag az adminisztrációs munkával kell végezni műszak végéig. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az éjszakai munkáért pótlék jár, amelyet az alapbéren felül kapunk.

Vannak olyan cégek, ahol kifejezetten csak éjszakai munkára keresnek alkalmazottakat. Az állásinterjún megkérdezhetik, tőlünk mennyire bírjuk az éjszakázást, ha behívnak bennünket egy próbanapra, akkor ott úgy is kiderül, szóval nem érdemes füllenteni. Ha mégis így teszünk, akkor az első vélemény máris kialakul rólunk, és nem a legjobb értelemben.

Az éjszakai műszaknak vannak hátrányai is. Alapból a biológiai óránk arra van beállítva, hogy nappal fent legyünk, éjszaka pedig aludjunk. Ha ezt megfordítjuk, akkor felborulhat a biológiai egyensúly. Természetesen mindenhez hozzá lehet szokni, csak idő kérdése. Van, aki jobban bírja az éjszakázást, és van, aki kevésbé bírja. Aki nem annyira bírja, annak az elején nagyon nehéz dolga van. Vannak azonban legális szerek, amelyekkel betárazhatunk, és ébren tarthatjuk magunkat. A kávé az első, ami csodákra képes, aztán ott van még az energiaital is.

Az átállás a legrosszabb. Nappal muszáj valamennyit aludni, hogy éjszaka bírjuk a munkát. Eleinte ne erőltessünk semmit, főleg ha nappal nem tudunk aludni, mert a szervezetünk stresszel reagálhat rá.

Mi a helyzet akkor, ha egyáltalán nem tudunk átállni, és minden egyes éjszaka majd elalszunk a munkában? Akkor semmi esetre se erőltessük az éjszakai munkavégzést, mert az egészségünk láthatja kárát. Ráadásul a vállalatnak sem teszünk jót, mert a cégek minőségi munkát várnak el tőlünk. A kialvatlanság, a stressz, a legyengült immunrendszer mind előjelei annak, hogy szervezetünknek pihenésre van szüksége. Ne várjuk meg, amíg a szervezetünk jelez, ismerjük fel előbb, hogy mi a jó nekünk.

Mindezek fényében döntse el mindenki, hogy az éjszakázás áldás-e, vagy átok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük