Melyik személyiségtípusba tartozol?

Alapvetően két személyiségtípusról beszélhetünk, az extrovertált, és introvertált típusról. Természetesen nem kell szó szerint érteni, hogy csak nyitott, és zárkózott személyiségű emberek vannak. Csupán arról van szó, hogy van, akire inkább az extrovertáltság jellemző, míg vannak, akik inkább introvertáltak. A munkaerőpiacon történő elhelyezkedésünk is nagyban függ attól, hogy melyikbe tartozunk leginkább.

Mai világunk az extrovertáltságot részesíti előnyben, sokkal lazább lett a kommunikáció, az öltözködési stílus is, például ha tárgyalásról van szó. Az extrovertáltak a társaságból merítik energikusságukat, ők azok, akik előbb beszélnek, mint gondolkodnak. Ami a szívükön, az a szájukon, így is lehet fogalmazni. Szeretik, ha a társaság középpontjában vannak. A kommunikációs képességük kiemelkedő, és leginkább a kreatív feladatokat szeretik. Utálják a monotonitást, és az egyhangúságot. Az emberekkel közvetlenek, és könnyedén kialakítanak kapcsolatokat, igaz legtöbbjük csak felszínes. Számukra kedvező a nyitott irodás vállalat, és szeretnek csapatban dolgozni. Amennyiben magadra ismertél a leírtak alapján, akkor egy reklámügynökség biztosan jól járna veled.

Most nézzük meg az introvertált személyiségtípus jellemzőit is. Az introvertáltakról általános sztereotípiák jelennek meg: nem beszédesek, utálják az embereket, nehezen lehet velük kialakítani kapcsolatot. Ez egyáltalán nem igaz. Az introvertáltak a minőségi kapcsolatokat keresik az életükben. Nem szeretik a felszínes csevegést. Ők először gondolkodnak, azután beszélnek. Való igaz, hogy nehezebben nyílnak meg mások előtt, idő kell nekik, de ha ez megtörtént, akkor kitartanak az adott személy mellett. Az introvertáltak magukból merítik az energiát. Introvertált személyiségtípussal manapság nehezebb érvényesülni a munkaerőpiacon, de lehetőségek mindig adódnak. Egy könyvelő, vagy egy laboros is megtalálhatja a helyét, az a lényeg hogy szeresse a munkáját. Akik introvertáltak, azok képesek akár 110%-ot is nyújtani, őket is ugyanúgy remek munkaerőnek lehet mondani. Ha nem vagy túl beszédes, és inkább introvertáltnak mondanád magad, akkor semmiképp se erőltesd az olyan munkakörre történő jelentkezést, mint a marketing menedzser, vagy recepciós.

Természetesen előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor visszább kell vennünk, vagy egy kicsit magabiztosabbnak kell lennünk. Az extrovertáltaknak is tudniuk kell kontrollálni magukat, ha egy megbeszélésről van szó. Tudatosítaniuk kell magukban, hogy az értekezleten nem csak ők vannak, hagyjanak mást is szóhoz jutni.

Az introvertált személyiségeknek pedig határozottabbnak kell lenniük. Például ha nem utaltak nekik annyi fizetést, mint amennyi a munkaszerződésben szerepel.

Egy a fontos, legyünk tisztában személyiségünkkel, képességeinkkel, és ezek tükrében pályázzunk meg lehetőségeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük