Multi, vagy kisvállalat? Melyiket válasszam?

Álláskeresés közben, sok mindent mérlegelnünk kell. Milyen munkát szeretnénk végezni, fizikai, vagy szellemi munkát, miben van tapasztalatunk, és fontos az is, hogy milyen típusú vállalathoz adjuk be önéletrajzunkat. A multinacionális vállalat előnyeit vegyük sorra.

A nagyvállalatokról el lehet mondani, hogy viszonylag jobban fizetnek, mint a kisebb vállalkozások. Amennyiben irodai munkát végzünk, kaphatunk a béren kívül extra juttatásokat is, mint a szép kártya, használhatjuk a céges autót, vagy a céges telefont is rendelkezésünkre bocsájtják, kedvező sportolási lehetőséget is biztosíthatnak számunkra. Jó, ha tudjuk, hogy Erzsébet utalványt már nem kapunk, mert 2019-től a kormány beszüntette a gyártását. Kicsi a gyerek, és nem tudjuk elhelyezni? Vannak olyan multinacionális vállalatok, ahol külön bölcsődei, vagy óvodai elhelyezést tudnak biztosítani a vállalatok. Többnyire a nagyvállalatoknál működik menza, és akár kedvezményesen is tudunk étkezni. Ez is egy fontos szempont! Ugyanakkor, ha éjszaka dolgozunk, akkor kapunk éjszakai pótlékot is! Ha vendéglátás-turizmus szektorban szeretnénk dolgozni, akkor az ünnepnapokért dupla bér jár.

Mint mindennek, így a multiknak is vannak hátrányaik: Előfordulhat, hogy túlórázni kell, ugyanakkor a ránk szabott feladatok nagy felelősséggel járhatnak! Ha multihoz adjuk be pályázatunkat, akkor erre számítsunk! Tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyire bírjuk a stresszt, ha egy középvezetői pozíciót pályázunk meg. Mindenképp hátrány, ha maradunk a turizmusnál, hogy gyakorlatilag nincsenek hétvégéink, ünnepnapokon, pl Karácsonykor is dolgoznunk kell.

A kisvállalatok előnyei közé tartozik az, hogy családias körülmények között dolgozhatunk, így lehetőségünk van a főnökünkkel jó viszonyt kialakítani, a kollégáinkat könnyebben, és rövidebb idő alatt meg tudjuk ismerni. Konkrétan csak egy munkafolyamatra kell koncentrálnunk, és alaposan el tudunk mélyedni a munkafolyamatban!

A hátrányok közé sorolható, hogy extra juttatásokat a legtöbb esetben nem kapunk, se céges autót, és nincs lehetőség előléptetésre.

Fontoljuk meg a döntést, mindkét vállalattípusnak vannak előnyei, és hátrányai. Döntésünk hosszútávra fog kihatni, válasszunk megfontoltan.

További cikkek