A jövő elkezdődött

A munkaerőpiacon óriási változások zajlanak, mind a mai napig, és ez még csak a kezdet. A technológia fejlődése következtében számos munkakör átalakul, lesznek olyan területek, amelyek teljesen el fognak tűnni. Előre nem lehet megmondani, csupán csak sejteni lehet. Ha kicsit belegondolunk, akkor már biztosan mi is találkoztunk néhány változással a mindennapjainkban is. Megemlíthetjük a vásárlást. A hipermarketekben már találhatunk önkiszolgáló pénztárakat. Gyakorlatilag magunknak húzzuk le a termékeket a készüléken, és ugyanúgy fizethetünk kártyával, vagy készpénzzel is. Gyakorlatilag így a pénztárosi munkakör nem igényel emberi munkaerőt, hiszen a gépek tökéletesen ellátják ezt a funkciót.

Továbbá megemlíthetjük a jegypénztáros munkakört, a legtöbb helyen már automatából vásárolhatjuk meg jegyünket, vagy bérletünket, ugyanúgy választhatunk bankkártyás, vagy készpénzes fizetési módot.

Nem régiben terjedt el az egyik gyorsétterem láncnál, hogy mi magunk állíthatjuk össze saját menünket, egy nagy táblagépen. A személyzettel egyáltalán nem kell beszélnünk. Amennyiben elkészült a rendelésünk, annyit tesznek, hogy az asztalunkhoz kihozzák. Egy idő után a rendelésfelvevő munkakör is megszűnhet! Ha már gyorséttermeknél alkalmazzák, akkor elképzelhető, hogy éttermekben is ez lesz a módi, és akkor a pincér szakma is eltűnhet a palettáról. Már alaphangon két szakmát meg lehet említeni, amelyek veszélybe kerültek.

Bele sem merünk gondolni, hogy milyen változásokat hoz még a jövő, azt azonban tudjuk, hogy nekünk is folyamatos képzésre van szükségünk, különösen az informatika területén. A nagy gyárakban is vannak már olyan területek, ahol gépek végzik a munkát emberek helyett. Melyek lesznek azok a területek, amelyekre a jövőben is szükség lesz?

Legfőképpen a kreativitást igénylő feladatokra, mint például a marketing. Azonban az informatikában jártas szakemberekre is már most nagy szükség van. Számos programot fejlesztenek már ki nem csak számítógépre, hanem okos telefonokra is, amelyeket már csak alkalmazásoknak hívunk. Egyet sejthetünk, hogy a monotonitást igénylő feladatokra nem igazán lesz szükség, hiszen egy monoton munkafolyamatot egy robot is el tud végezni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük