Megbízunk a munkatársakban?

A bizalom nagyon kényes témakör, mert ha egyszer eljátssza valaki, akkor azt soha többé nem lehet visszaszerezni. Hányszor hallottunk már olyat, hogy két ember jóban volt, szinte mindent együtt csináltak, legjobb munkatársak voltak, majd egyik pillanatról a másikra megszakították a kapcsolatot egymással. Különösen munkahelyen fontos tisztázni a szerepeket! Nem érdemes egymással versenyezni, az egyetlen ember, akivel versenyeznünk kell, az sajátmagunk. Mindennap jobbnak kell lennünk sajátmagunknál, hogy fejlődni tudjunk. Nem másokhoz kell hasonlítani magunkat.

Egyébként a bizalom kialakulásához idő kell! Attól, hogy valaki a munkatársunk, még nem fogjuk a bizalmunkba avatni rögtön! Amennyiben megbizonyosodtunk arról, hogy kollégánk/kolléganőnk megbízható, akkor avathatjuk be a magánéletünkbe is.

Sokan kizárólag munkakapcsolatban állnak egymással a munkahelyen. Ahhoz, hogy a bizalom kialakuljon a dolgozók között, a vállalatoknak olyan szervezeti kultúrát kell megteremteni, ami egyben a bizalomra is épül. Mindehhez elengedhetetlen a nyílt, és őszinte kommunikáció is.

Rajtunk múlik, kit engedünk közel magunkhoz, ehhez jó emberismerőnek kell lennünk. Persze lehet, hogy csalódunk egy-két emberben, de csalódásainkból tanulhatunk is!

A kérdés már csak az, alakítsunk ki bizalmas munkaviszonyt kollégáinkkal, vagy maradjunk meg csak munkakapcsolatban velük? A válasz nehéz, s ezt mindenki döntse el saját maga!

További cikkek