Néhány téma, amelyről ne beszéljünk a munkahelyen!

Úgy gondolom, hogy fontos erről beszélni, mert vannak olyan témák, amelyek egyszerűen nem munkahelyre valók. Mindenkinek megvan a véleménye bizonyos témákról, mindenki más, eltérő véleményeink vannak. Ez így is van rendjén, de egyes témákat, ha boncolgatunk, nem tudhatjuk, hogy kit bántunk meg vele.  Nézzünk meg párat!

  • A politika: Ez a téma sarkalatos pontja a társadalomnak, legfőképpen manapság. Jobb oldal, baloldal, hagyjuk is. Ha erről kezdünk el beszélni a munkahelyen, akkor előbb vagy utóbb csak vita lesz belőle. Amennyiben lehet, ezzel ne hozakodjunk fel.
  • A vallás: Lehet, hogy munkatársaink vallása nem azonos a miénkkel, de attól nem rosszabb emberek. Ki tudja? Lehet, hogy megbántunk ezzel valakit, ha elmondjuk véleményünket.
  • Szexuális hovatartozás: Magyarországon ez a kényes témák közé tartozik. Felnőtt emberek vagyunk, így igen csak gyerekes dolog lenne elítélni mást a szexuális hovatartozása miatt. Lehet valaki homoszexuális, de ha jól végzi el a munkáját, és jól ki lehet vele jönni, attól az a személy még egyáltalán nem elítélendő. Egyébként is ez mindenkinek a magánügye.
  • Lehetnek rosszabb napjaink, de akkor se a munkatársainkon vezessük le a feszültséget. Uralkodjunk magunkon, ők nem tehetnek arról, hogy problémánk van. Mindenki nyugodt körülmények között szeret dolgozni. Nyilván panaszkodni mindenki szeret valamilyen szinten, egy kicsit kell is, azért hogy megkönnyebbüljünk. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy ne árasszunk panaszáradatot kollégáinkra. Azt gondolhatják rólunk, hogy nekünk semmi nem jó, állandóan van valami bajunk. Még a végén negatív személynek könyvelnek el bennünket.
  • Ne forszírozzuk a rossz szokásainkat: Aláírom, hogy mindenkinek vannak. A szeszfogyasztást nem kell bemutatni, mindenki megissza a magáét általában a hétvégén. Szükséges is, hogy ki tudjuk ereszteni a fáradt gőzt. Munkahelyen akkor se beszéljünk arról, hogy mit ittunk, meg milyen állapotban voltunk. Egyrészt a falnak is füle van, másrészt, ha a főnök is meghallja, csak magunkat hozzuk kellemetlen helyzetbe. A másik szükséges rossz a cigarettázás. Megint csak azt tudom felhozni, hogy bírjuk ki a cigarettaszünetig. Ne hajtogassuk egyfolytában azt, hogy „úristen nem bírom ki addig, mikor lesz már szünet stb?”
  • Ne hazudjunk: Legalábbis ne nagyot. Biztosan velünk is előfordult már, hogy füllentettünk egy kicsit. A legtöbb ember szereti magát jó fényben feltüntetni, különösen akkor, amikor új munkahelyre kerül. Akkor sem ajánlatos, mert előbb vagy utóbb úgy is kiderül, illetve megbízhatatlannak, hazudósnak tarthatnak bennünket. Például beszélünk angolul, és franciául is, de amikor kellene, akkor meg nem tudunk megszólalni. Ne ferdítsük a valóságot, ez a lényeg.

További cikkek

Munkahelyi konfliktusMunkahelyi konfliktus

Nem a legjobb dolog a világon a konfrontálódás, de vannak helyzetek, amikor indokolttá válik, legfőképpen a munkahelyen. Mindannyian mások vagyunk, eltérő személyiséggel, és adódhatnak olyan szituációk, amikor nem értünk egyet