Megbízható és megbízhatatlan álláshirdetés

Amikor munkát keresünk, számtalan álláshirdetéssel találkozhatunk újságok hasábjain, vagy az interneten. Mindannyian a lehető legjobb lehetőséget szeretnénk kifogni magunknak, azonban honnan tudjuk, melyik álláshirdetés lehet megbízható, vagy megbízhatatlan? Vannak árulkodó jelek, és ha egy kicsit több időt szánunk az áttanulmányozásukra, akkor mi is könnyedén olvashatunk a sorok között.

Megbízható álláshirdetések: Egy jó álláshirdetés ott kezdődik, hogy rövidebb, vagy hosszabb leírást olvashatunk magáról a vállalatról. Általában ismertebb multinacionális vállalatok adnak a hosszabb álláshirdetések megírására. Mi a neve, pontos címe, mivel foglalkozik a cég, mióta van a piacon. Leírást olvashatunk arról, hogy milyen munkakörbe keres alkalmazottat a cég, és mik a pontos elvárások. (Ne ijedjünk meg, ha kapásból vagy 20 elvárást látunk a felsorolásban. A vállalatok ízig-vérig tökéletes munkavállalóra vadásznak, azonban ők is tudják, hogy ilyen nincs, vagy csak elvétve létezik… )

Részletes leírást olvashatunk arról, hogy munkavégzésünkért cserébe mit tud felajánlani a vállalat a fizetésen kívül. Vannak olyan hirdetések, amelyekben fel van tüntetve a bérezés. Amennyiben nem látunk fizetésre utaló információt, ne ijedjünk meg! Ha állásinterjúra kerül a sor, a bérezésről ott fogunk tárgyalni az illetékesekkel. Bérezési igényünket el is küldhetjük önéletrajzunkkal együtt, ha találunk ilyen mondatot az álláshirdetésben.

Fontos, hogy a hirdetés végén meg legyen fogalmazva, hogy önéletrajzot, motivációs levelet, vagy mindkettőt kérnek tőlünk. Legyen feltüntetve e-mail cím, kérdés esetén telefonszám is, ahol érdeklődni tudunk. Esztétikailag, és felépítésileg is rendben kell lennie egy megbízható hirdetésnek.

Mi a helyzet az 5 éves tapasztalattal, ha nincsen? Akkor is küldjük el pályázatunkat, sok esetben a munkáltatók eltekintenek ettől. Persze menedzseri állásról ne álmodozzunk pályafutásunk elején, de vannak olyan munkakörök, ahol pályakezdőként is el tudjuk kezdeni karrierünket.

Megbízhatatlan álláshirdetések: Ezekből is olvashatunk jó párat. Személy szerint olvastam már ilyet: Betanított munkára keresek embereket, jó fizetéssel, a végén meg volt adva egy telefonszám. Ilyenkor csak elgondolkodunk azon, hogy milyen munkáról lehet szó, és mit jelent a jó fizetés?! Betanított munkáért soha nem kapunk jó fizetést, már innen gyanús lehet a hirdetés.

Ilyen megfogalmazásban is találhatunk állásajánlatot: Álláslehetőség, szakképesítés nélkül, azonnali kezdéssel, bővebb infó privátban!

Szeretnél otthonról dolgozni, úgy hogy közben használod a facebookot? Nem szeretnél másnak dolgozni, csak magadnak, saját időbeosztással? Írd meg kommentbe, hogy érdekel, és küldöm az információkat! Az ilyen lehetőségek nem megbízhatóak!

A külföldi álláslehetőségekkel fokozottan vigyázni kell, különösen akkor, ha nem egyértelmű a hirdetés. Vigyázzunk, nehogy valamilyen illegális ügyletbe keveredjünk.

Akkor is gyanakodhatunk, ha egy vállalatot nem találunk az interneten.

További cikkek