Keressük fel kapcsolatainkat, amikor munkát keresünk!

Eljöttünk előző munkahelyünkről, kipihentük magunkat, és itt az ideje, hogy munkát találjunk. Hogyan is álljunk neki? Mindenekelőtt a barátainkat és ismerőseinket kérdezzük meg, nem tudnának-e nekünk ajánlani lehetőséget. Érdeklődjük meg, van-e esetleg üresedés jelenlegi munkahelyükön. Amennyiben van, akkor ne is húzzuk tovább az időt, fogadjuk el a segítséget, és álljunk munkába. Miért is könnyebb és jobb, ha barátunk vagy ismerősünk által kerülünk be egy céghez?

  • Nem kell részt vennünk kötelező állásinterjún, hanem csak egy elbeszélgetésen, ahol rögtön a lényegre lehet térni. A megbeszélésen részletesen ismertetésre kerülnek a munkakörülmények, feladatok, és a fizetés. Nekünk nincs más dolgunk, mint aláírni a munkaszerződést. Azért ez sokkal egyszerűbben hangzik ugye?
  • Sokkal könnyebben beilleszkedhetünk a szervezetbe, ha valamilyen szinten már ismernek minket, vagy hallottak rólunk. Nyitottabban is fogadhatnak bennünket, hiszen tudják „kihez tartozunk”.
  • A kezdeti időszakban nem érezhetjük annyira feszélyezve magunkat a szervezetben, mert ha azt látjuk, hogy nyitottabban állnak hozzánk a munkatársak, mi is könnyebben megnyílhatunk.
  • Ezáltal, hogy ismernek bennünket, a munkatársak is azon vannak, hogy minél gyorsabban, és egyszerűbben beilleszkedjünk a szervezetbe, és betanuljunk a munkafolyamatokba.

A kapcsolati tőke nagyon is számít, ha munkáról/karrierről beszélünk. Kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezünk? Ne szégyelljünk segítséget kérni barátunktól/ismerősünktől, ha éppen állást keresünk.

További cikkek