Így írjunk önéletrajzot, és motivációs levelet!

A CV helyes megírására szánjunk időt, mert hosszú távon kifizetődik. Ha nem tudjuk, pontosan hogyan készítsük el, akkor keressünk mintát a neten, vagy az alábbi tanácsokból szemezgessünk. Mindenekelőtt kiemelten figyeljünk oda személyes adataink megadására, ha lemarad a telefonszámunk, vagy e-mail címünk akkor a vállalat nem tudja velünk felvenni a kapcsolatot. A végzettségek résznél figyeljünk oda, hogy időrendileg fordított sorrendbe tüntessük fel iskoláinkat. Legfelülre kerüljön az az intézmény, amelyet legutoljára végeztünk, és alulra az, amit elsőnek végeztünk el. Értelemszerűen, ha rendelkezünk diplomával, akkor nem szükséges beleírni az általános iskolát, vagy a középiskolát. Kizárólag akkor, ha az fontos a megpályázandó állás szempontjából. Fontos, hogy korábbi munkahelyeinket is így tüntessük fel, a HR-esek leginkább arra kíváncsiak, hol dolgoztunk utoljára. Hobbit nem szükséges beleírni az önéletrajzba, csak akkor, ha előnyt kovácsolhatunk belőle. Ha kíváncsiak arra, hogy mit szoktunk szabadidőnkben csinálni, az állásinterjún úgy is meg fogják kérdezni tőlünk. Erősen ajánlott, hogy angolul is megírjuk önéletrajzunkat, különösen akkor, ha egy multinacionális vállalathoz szeretnénk bekerülni. Vannak olyan cégek, ahol a jelentkezés feltétele ez is, de ha konkrétan nem kérik, akkor is elküldhetjük, veszítenivalónk nincsen. Könnyebben megjegyeznek bennünket- „Volt, aki idegen nyelven is elküldte az önéletrajzát- keressük csak vissza ki volt az!”

Ugyanakkor figyeljünk arra is, hogy önéletrajzunk könnyen áttekinthető legyen, ne tartalmazzon összefüggő szöveget. Leginkább vázlatos formában írjuk meg. Gondoljunk bele, hogy a HR-eseknek mennyi önéletrajzot kell végignézniük, a tapasztaltabbak nem fogják elejétől a végéig elolvasni önéletrajzunkat. Egy-egy szó, végzettség már elég ahhoz, hogy felkeltsük érdeklődésüket. Önéletrajzunkat megcsinálhatjuk saját magunk szövegszerkesztő segítségével, azonban az Europass-os önéletrajzzal sem nyúlhatunk mellé.

A legtöbb vállalat már nem csak önéletrajz írására késztethet bennünket, hanem motivációs levél megírására is. Mi is ez pontosan, és hogyan kell felépíteni? A levélben le kell írnunk, hogy kik vagyunk, és pontosan miért is szeretnénk a vállalatnál dolgozni. Tulajdonképpen meg kell győznünk a munkáltatót, hogy miért is járna jól velünk a vállalat, mi az a plusz, amivel rendelkezünk a többi jelentkezővel szemben. Figyeljünk arra, hogy a motivációs levélnek összefüggő szövegnek kell lennie. Álláshirdetés elolvasásakor fokozottan figyeljünk arra, hogy pontosan mit kér tőlünk a vállalat. Elég, ha átsiklunk a hirdetés felett, nem vesszük észre, hogy motivációs levelet is kérnek tőlünk, és elküldjük önéletrajzunkat, már megbuktunk. Ez is egy teszt a vállalatok részéről, amelyben felmérik, mennyire vagyunk figyelmesek, és mennyire vesszük komolyan az álláskeresést.

Félmunkát ne végezzünk, csak akkor küldjük el önéletrajzunkat, és motivációs levelünket, ha valóban hibátlan. Kérjük meg egy közeli barátunkat, nézze át ő is. Egy külső szemlélő könnyebben mond véleményt!

További cikkek