Jó ideje nem találok munkát! Mit csináljak?

Azt halljuk mostanság, hogy az országban munkaerőhiánnyal küszködnek a cégek. Nagyszerű, mi éppen munkát keresünk, tehát könnyű dolgunk lesz. Mi van akkor, ha már hónapok óta munkát keresünk, nem egy állásinterjún vettünk már részt, de csak nem vesznek fel minket sehová. Persze, nyugtalanító a helyzet. Ilyenkor különböző gondolatok suhannak át az agyunkon, hogy valamit rosszul csinálunk, elkezdjük magunkat hibáztatni. Ilyen esetekben az álláskeresés lelkileg is megterhelő lehet számunkra, különösen akkor, ha tökéletes ajánlást kaptunk előző munkahelyünkről, számos egyetemi végzettségünk is van. Ne csüggedjünk, meg fogjuk találni a hozzánk passzoló állást. Azért, hogy esélyeinket növeljük, lépjük meg az alábbi lépéseket.

  • Regisztráljunk fel a LinkedIn oldalra, ha eddig még nem tettük meg. Az oldalon megtalálhatnak bennünket különböző vállalatok. Az oldalon adjuk meg adatainkat, mit végeztünk, milyen tapasztalattal rendelkezünk. Lehetőleg fényképet is töltsünk fel magunkról. Előnnyel rendelkezünk, ha minél magasabb végzettséget, és persze tapasztalatot is fel tudunk mutatni.
  • Segítségünkre lehet még a Munkaügyi Központ is, ha hosszú ideje nem találunk állást. Keressük fel a területileg illetékes Hivatalt, és regisztráltassuk be magunkat. Sőt, ameddig várakozunk, addig tájékozódjunk a különböző álláslehetőségekről, amelyek ki vannak függesztve a Központban. Hátha találunk közöttük nekünk tetszőt. A regisztrációhoz szükségünk lesz a személyi igazolványunkra, és elkérheti tőlünk lakcímkártyánkat, adóigazolványunkat, és TAJ kártyánkat is. Ne felejtsük otthon iskolai végzettségünket igazoló dokumentumainkat sem. Az ügyintéző megkérdezi tőlünk, hogy milyen munkakörben szeretnénk majd dolgozni. Ilyenkor több ágazatot is megadhatunk. Ahhoz, hogy a regisztráció sikeres legyen, részt kell vennünk ún. karrier tanácsadáson, ahol a megjelenés kötelező. Regisztrációkor együttműködési megállapodást is alá kell írnunk, melynek keretében vállalnunk kell bizonyos kötelezettségeket.
  • Először is vállaljuk, hogy nem csak a Hivatal, hanem mi is keressük a lehetőségeket
  • Amennyiben találtunk munkát, és elkezdtünk dolgozni, akkor a munkába állástól számított 15 napon belül ki kell jelentkeznünk a Munkaügyi Központból. Nem leszünk többé aktív állást keresők! Ezekre nagyon figyeljünk oda!

Miért is érdemes elmenni a Munkaügyi Hivatalba? Egyrészt azért, hogy segítsen bennünket az elhelyezkedésben, továbbá hogy a társadalombiztosításunk is rendben legyen. Ha álláskeresési járadékot igényelünk, akkor 90 napig nem kell társadalombiztosítási díjat fizetnünk, amelynek összege 2019-ben 7500 ft/hó. Figyeljünk erre is!

További cikkek