A pályaválasztás nehézségei, avagy kinek a tanácsait fogadjuk meg?

Milyen munka illik hozzánk a leginkább? Melyik területet válasszam? Gyakori kérdések ezek, főleg akkor, ha hosszabb távra szeretnénk elkötelezni magunkat. A pályaválasztás nem egyszerű, viszont elsődleges szempont, hogy legyünk tisztában a képességeinkkel. Alapvetően, ha bizonytalanok vagyunk, először a szüleinkhez fordulunk egy kis segítségért. Azonban ne felejtsük el, hogy a szülők hajlamosak ráerőltetni a gyermekre az akaratukat, ilyen és hasonló megnyilvánulások formájában:

  • Nem viszed semmire, ha abban a munkakörben akarsz elhelyezkedni,
  • Mi is ezt végeztük az iskolában, neked is jó lesz ez a szakma,
  • Bilibe lóg a kezed, ébredj fel, szállj le a földre!

Nincs annak semmi értelme, ha olyan szakmát választunk, amit a szüleink szeretnének számunkra. Nem az ő életükről van szó, nem ők fognak dolgozni helyettünk az adott szakterületen. Példának okaként hiába szeretné a szülő, hogy a gyermeke dolgozzon a turizmusban, mikor a gyerek másban gondolkodik. Előbb vagy utóbb frusztráltság, és hibáztatás lenne a vége a dolognak, amely a családi kapcsolat romlásához vezetne. Természetesen hallgassuk meg szüleinket, tartsuk tiszteletben véleményüket, de ha nem egyezik a vélemény, akkor nyugodtan mondjuk meg nekik. Lehet, nem fogják díjazni döntésünket, de ha szeretnek minket, akkor elfogadják azt.

Nem csak a szüleinktől kérhetünk tanácsot, hanem a barátokhoz is fordulhatunk egy-két jó tanácsért. Azért jó, ha a barátokkal is megosztjuk kétségeinket, mert ők képesek külső szemlélőként is ránk tekinteni. Na persze, csak közeli barátunkat, barátainkat avassuk be ebbe a témába, akik már régóta ismernek minket, akik előtt olyanok vagyunk, mint egy nyitott könyv.

Természetesen vannak helyzetek, amikor szeretjük kikérni a másik ember véleményét magunkkal kapcsolatban, de a végső döntést nekünk kell meghozni, hogy mit szeretnénk csinálni. Gondoljuk át megfontoltan, mérlegeljük a véleményeket, majd tényleg olyan döntést hozzunk, ami számunkra a legjobb, és ne befolyásoljon minket senki!J

További cikkek

Álláskeresési technikákÁlláskeresési technikák

Manapság már számos álláskeresési technikát ismerhetünk. A hagyományostól kezdve egészen a modern technikáig. Nézzük meg közelebbről, milyen lehetőségek állhatnak rendelkezésünkre. Egyértelmű, hogy legelőször az internetet hívjuk segítségül. A világhálón szörfözve