Ilyen kérdésekre számíthatunk egy interjún

Ne gondoljuk azt, hogy egy állásinterjún könnyűszerrel átesünk. Nagyon könnyű magunkkal elhitetni, hogy „feltesznek egy kérdést, úgy is tudok majd válaszolni”. Élesben egészen más lehet a helyzet. Lehet, hogy így gondoljuk, de amikor odakerülünk, akkor csak elkezdünk hebegni-habogni, nem tudunk egy normális választ kicsikarni magunkból. Az érzés roppant kellemetlen lehet a számunkra, amellyel önbecsülésünk, és önbizalmunk csökkenhet, majd egy másik interjúra már gyomorgörccsel indulunk. Egy rossz élmény meghatározhatja személyiségünket is. Ebben a cikkben átveszünk néhány ismétlődő kérdést, amelyek előfordulnak az állásinterjúkon, ezzel is segítve a felkészülést.

  • Mik a hosszú távú tervei?

Ha ezt a kérdést kapjuk, mindenképpen válaszoljuk azt, hogy a vállalatnál szeretnénk dolgozni. Egy vállalat olyan munkaerőt alkalmaz szívesen, akire hosszútávon lehet számítani. A HR-esek sem szeretnek havonta, vagy két havonta interjúztatni! Sosem tudjuk, mit hozhat a jövő, jobb lehetőségek mindig adódhatnak, és ha nem is tervezünk hosszútávra, nem kell senki orrára kötni, pláne nem a HR-esek orrára interjú alatt… J

  • Miért szeretne a vállalatnál dolgozni?

Micsoda kérdések, gondolkodunk magunkban… ugyan mi másért, hogy legyen pénzünk, állásunk… Ezeket a mondatokat felejtsük el. Mennyivel szebben hangzik az, hogy ha azt mondjuk: „Utánanéztem a vállalatnak, és úgy érzem, tudnék azonosulni a vállalat célkitűzéseivel, filozófiájával” Egy másik választ is adhatunk: Képességeimmel hozzá tudnék járulni a vállalat sikeréhez!

  • Melyek az erősségei?

Kiváló kommunikációs készség, jó csapatjátékos… a sablon szövegek. Nyilván a megpályázott pozíciótól is függ, hogy milyen választ adunk erre a kérdésre, de mondhatjuk akár azt is, hogy nagy erényünk a türelem, és az empátia, jól bírjuk a stresszt, szeretjük a kihívásokat és nem hátrálunk meg előlük.

  • Melyek a gyengeségei?

A gyengeségekről senki nem szeret beszélni. Nem kérkedünk azzal, amiben nem vagyunk jók. Sajnos ilyen kérdést is feltehetnek számunkra a HR-esek. Ilyenkor bevallhatjuk, hogy melyek azok a tulajdonságaink, amelyeket fejlesztenünk kell. Figyelmetlenség, problémamegoldó képesség. Kompenzáljuk úgy, hogy elmeséljük, mi történt velünk előző munkahelyünkön, amikor valamit rosszul csináltunk, DE egyes képességeinknek köszönhetően hogyan tudtuk megoldani a szituációt! Így elkerülhetjük, hogy a sárba döngöljük sajátmagunkat!

  • Miért mi lennénk a legalkalmasabbak a meghirdetett pozícióra?

Ezt a kérdést is előszeretettel szeretik nekünk feltenni! Egyértelmű, hogy mindenkinek hasonló, vagy ugyanolyan képesítése van, mint nekünk, akik megpályázták az állást. Előnnyel indulhatunk, ha van már külföldi tapasztalatunk, vagy diplománk mellett fel tudunk mutatni OKJ-s oklevelet is.

Számos kérdés van, amelyeket feltehetnek számunkra az interjúztatók, most csak a leggyakoribb kérdéseket vettük sorra. Bízunk benne, tudtunk ezzel is egy kicsit segíteni nektek!

További cikkek

Képezzük magunkat!Képezzük magunkat!

A mai világban jó, ha több lábon állunk. Amikor elmegyünk egy állásinterjúra, és látják a HR-esek, hogy több végzettségünk van, ráadásul tapasztalatokkal kiegészítve, nagyobb eséllyel vesznek fel minket, mint „versenytársainkat”.

Interjú előtt és utánInterjú előtt és után

Ismerős a helyzet, amikor állást keresünk. Sokfelé beadjuk önéletrajzunkat, és várjuk a visszajelzéseket. Szerencsés helyzetben vagyunk, ha több helyről kapunk visszajelzést, hiszen akkor mi választhatunk a lehetőségek közül. Mivel ma