Jó a pletykálkodás a munkahelyen?

A pletykáról rögtön valami negatív dolog jut az eszünkbe. Valakivel történt valami, ami már keresztül kasul ment a vállalaton. Nem árt tudni, hogy a negatív tartalmú pletykának nem mindig lehet hinni. Azért is nevezzük pletykának, mert az alaptörténethez sokszor hozzáadódik valami plusz, amitől még színesebbnek hat a történet. Azonban a pletykának van egy ún. pozitív oldala is, ami már sokkal hihetőbbé válik: milyen sztorik fordulhatnak elő egy vállalatnál?

  • Ki ne örülne olyan hírnek, miszerint fizetésemelés lesz a cégnél? Az ilyen pozitív töltetű hír, jelenesetben pletyka futótűzként terjedhet egy vállalatnál. Addig tekinthető pletykának, ameddig a vezetőség hivatalosan be nem jelenti a nagy hírt. Általánosságban véve a pozitív töltetű pletykáknak lehet hinni, mert van valóságalapjuk.
  • A fizetésen felül extra juttatásokat kapnak a munkavállalók. A juttatások közé sorolható a jutalék, vagy cafeteria, esetleg kedvező sportolási lehetőség is. Ha ilyen hírek keringenek a munkahelyen, ennek is lehet örülni.
  • A vállalat továbbképzi dolgozóit. A cég biztosítja, hogy a munkavállalók egy része nyelvtanfolyamon, vagy informatikai továbbképzésen vegyen részt.
  • Cégesbuli a láthatáron! Mindenki örül a potya italnak, és ételnek, nem is beszélve a bulihangulatról. A vállalati bulin remek lehetőség adódik arra, hogy kieresszük a fáradt gőzt, és jobban összecsiszolódjunk munkatársainkkal, hiszen erre munkaidőben nem sok idő adódik. Amennyiben ilyen hírek terjengenek a cégnél, érdemes utánanézni a forrásoknak, hogy honnan származnak!

A pozitív híresztelések miatt szükség van a pletykára, viszont a negatívakra egyáltalán nincs szükség, hiszen az mérgező munkahelyi környezetre utal. Főleg akkor, ha a negatív tartalmú pletykák állandósulnak.

További cikkek