Figyeljünk oda közösségi oldalunkra, amikor állást keresünk!

Hirtelen bele sem gondolunk, hogy az internet világában, körülbelül 2 pillanat alatt le tudnak ellenőrizni bennünket, főleg akkor, amikor állást keresünk. Kis túlzással kijelenthetjük, hogy az önéletrajz pusztán csak formalitás. A HR-esek kíváncsiak arra, hogy mit tudhatnak meg rólunk a közösségi oldalakon. Ha nem vigyázunk, könnyen nyitott könyvvé válhatunk az egész világ számára. Mit tehetünk azért, hogy ne minden információ látszódjon a közösségi oldalakon?

  • A beállításoknál be tudjuk állítani, hogy kik láthatják bejegyzéseinket, alapvetően 3 kategóriát találhatunk itt: nyilvános, ismerősök, csak én. Innentől kezdve rajtunk áll, hogy mit osztunk meg a nagyvilággal. Célszerű minimális infót megosztani magunkról, a szűkebb baráti körünk úgy is tisztában van az életünkkel, nem kell ezt megosztani ország-világgal!
  • A fotókra kiemelt hangsúlyt fektessünk. Különösen egy magasabb pozíció megpályázásakor célszerű a bulifotókat eltüntetni a közösségi oldalakról, mert ez nem vet ránk jó fényt. Idesorolhatók a medencés képek is. Ha egy HR-es ilyen, és hasonló képeket vél felfedezni idővonalunkon, kialakulhat a véleménye olyan formában is, hogy a jelentkező inkább ne képviselje a céget! Elég egy kis stikli, és máris búcsút mondhatunk a csodás karriernek!
  • Középvezetői posztot pályázunk meg? Érdemes olyan profilképet készíteni az álláskeresés időszakára, ami megállja a helyét. Ajánlatos szakmával kapcsolatos híreket is megosztani, ebből is láthatják a HR-esek, hogy érdekel bennünket az adott szakterület.

Nem is gondolnánk, de a közösségi oldalunkon lévő információkból és fotókból sok mindent leszűrhetnek a HR-esek, úgy, hogy még nem is találkoztak velünk! Szenteljünk egy kis időt arra, hogy átnézzük adatlapunkat! Egy állásinterjú sikere múlhat ezen!

További cikkek