Így készüljünk fel az állásinterjúra!

Az állásinterjú egy mérföldkőnek tekinthető, mielőtt munkába állunk. Nem szabad félvállról venni, mert csúnyán ráfázhatunk. Egyébként is nagy szó, ha már behívnak bennünket egy interjúra. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak felkeltettük az érdeklődését. Ne szúrjuk hát el azzal, hogy nem készülünk fel kellőképpen. Hogyan is tudunk felkészülni az interjúra? Nézzük át az alábbi listát:

  • Gyűjtsük össze a netről a leggyakrabban feltett kérdéseket, és válaszoljuk meg azokat. Sokkal jobb felkészülten érkezni az interjúra, mint hirtelen kitalálni valamit élesben. Azt gondolhatjuk, hogy mennyire egyszerű válaszolni a feltett kérdésekre, de könnyedén szembesülhetünk azzal, hogy élesben lefagyunk, vagy értelmetlenül válaszolunk.
  • Nemcsak az interneten, de akár könyvesboltokban is találhatunk állásinterjúval kapcsolatos kiadványokat. Érdemes ezeket megvásárolni, mert sokat tanulhatunk belőlük. Sokszor leírják bennük, hogy melyek azok a tényezők, amelyeket alkalmazzunk egy interjú során, és melyek azok, amelyeket ne!
  • Álljunk a tükör elé, és próbáljuk el az interjút! Meséljünk magunkról pár percben. Azért jó, ha tükör előtt próbálunk, mert így megláthatjuk önmagunkat, ahogyan artikulálunk, s közben megfigyelhetjük testtartásunkat is.
  • Kérjük meg barátainkat, vagy közeli ismerőseinket, hogy segítsenek nekünk. Egy szituációs gyakorlat keretében játsszuk el az interjút a következő felállással. Egyik barátunk vagy ismerősünk lesz az interjúztató, mi pedig az állásra jelentkezők. Ezzel a szituációs játékkal is fejlődhetünk.

Vegyük komolyan az állásinterjút, mert ezen áll vagy bukik a jövőnk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük