Információk az atipikus foglalkoztatásról

Az atipikus foglalkoztatás a modern munkaerőpiac egyik sajátossága. Mit jelent ez a szó? Minden olyan foglalkoztatási formát magába foglal, amely nem a megszokottat jelenti. A megszokott forma a napi 8, 10,11, 12 óra munkaidő. Ha 8 órában dolgozunk, hétfőtől-péntekig kell bent lennünk a munkahelyen. Egyéb esetben általában 15, 16 napot kell dolgoznunk.

Az atipikus foglalkoztatás egyik ismérve a rugalmas munkaidő. Leginkább az új generáció számára fontos ez, és a vállalatoknak is igazodniuk kell az újfajta elvárásokhoz. Hatékonyságot nemcsak napi 8, 10 munkaórával lehet elérni, hanem sokkal inkább minőségi munkavégzéssel.

A Home Office is az atipikus foglalkoztatás közé tartozik. Otthonról sokkal kényelmesebb elvégezni a munkát, ráadásul a munkaidőt is mi oszthatjuk be. Egyre kell figyelni, hogy a munka mindig el legyen végezve. Ha Home Office-ban dolgozunk, nem jelenti azt, hogy nem lépünk kapcsolatba munkatársainkkal. Bármikor találkozhatunk olyan feladattal, amelynek elkészítéséhez ki kell kérnünk munkatársaink véleményét.

Népszerű atipikus foglalkoztatásnak tekinthető az alkalmi munkavállalás. Legfőképpen diákoknak ideális ez a munkavállalási forma, mert a főiskola, egyetem mellett tudnak dolgozni, és ráadásul tapasztalatot is tudnak szerezni. Alkalmi munkavállalóként egy hónap maximum 15 napot lehet dolgozni. Az alkalmi munka nemcsak a diákoknak, de a felnőtteknek is remek pénzkereseti lehetőséget jelent másodállásban. Ez persze már kellő szervezettséget igényel, főleg akkor, ha már család is van.

Az atipikus foglalkoztatás a jövőben is népszerűségnek örvend majd, s a vállalatok részéről is egyfajta támogatást kell, hogy élvezzen!

További cikkek