Te milyen széken ülsz egész nap? És mit szól hozzá a hátad?

Ha irodában dolgozol, és a nap nagy részét egy széken ülve töltöd, bizonyára érezted már néhányszor, hogy teljesen elgémberedett a hátad, nyakad. Rosszabb esetben rendszeresen érzed, hogy egy-két ponton fáj, kényelmetlenül fészkelődsz többször is, és alig várod, hogy végre ebédszünet legyen, vagy lejárjon a munkaidő, hogy felállhass az asztalodtól.

Ismerős? Akkor valószínűleg Te sem a legjobb széken ülsz – de ezen változtathatsz, ha keresel olyat, ami megfelelő, például az Alza oldalán.

Miért is olyan lényeges, hogy milyen a szék?

Bár sokan azt gondolják, hogy ízületi-, illetve izomfájdalmai csak azoknak lehetnek, akik fizikai munkát végeznek, és rendszeresen megerőltetik magukat, ez nem igaz. Sőt, nagyon tipikus probléma az irodisták körében a hát- és a nyakfájás, sőt, a fejfájás is, ami sokszor a nyak területén kialakult mozgásszervi problémák következménye.

Az irodistáknál pedig ezeket a panaszokat jellemzően a folyamatos ücsörgés, görnyedés okozza, ráadásul nem éppen ergonomikus kialakítású székeken. Ha ugyanis a szék jó, és kellőképpen állítható, akkor ezeket a panaszokat el lehet kerülni. Éppen ezért lényeges, hogy ülőmunkát végzők esetében jó minőségű székeket alkalmazzunk.

De milyen is a jó irodaszék?

Röviden megfogalmazva: stabil, de minél több ponton állítható. Azaz legyen szabályozható a magassága, legyen tetszés szerint dönthető a háttámla, legyen kicsit rugalmas, és az sem baj, ha a fejrész is kényelmesen van kialakítva, ne adj isten az is állítható. Fontos, hogy legyen kartámasz is. Ha a dolgozók nem egy-két fajta pozícióban ülnek egész nap, hanem van egy kis mozgásszabadságuk a széknek köszönhetően, akkor jóval kisebb eséllyel alakul ki a hát-, nyak-, illetve az ezekből adódó, krónikus fejfájás.

Kényelemben jobban megy a munka

Ha az embernek nem kell folyton azzal foglalkoznia, hogy éppen mije fáj, és nem helyezkedik a székén állandóan, olyan pózt keresve, amiben egy kicsit kevésbé terhelődik az érzékeny terület, sokkal jobban tud koncentrálni, a munkájára figyelni, ezáltal nő a teljesítménye. Az irodabútorokon sok cégnél szeretnek spórolni – ezt nem javasolnánk, ha a jót teljesítmény, és a dolgozói elégedettség a cél!

A fotó forrása:
goodluz / Shutterstock.com

További cikkek