Milyen nyelvet tanuljunk?

Álláskereséskor a cégek két fontos kritériumot állítanak velünk szembe. Az egyik a számítógépes és informatikai ismereteink, a másik pedig a beszélt nyelvek. Most az utóbbiról a nyelvekről lesznek szó. A legtöbb állás betöltéséhez elvárják, hogy társalgás szinten beszéljünk egy idegen nyelvet. A magasabb pozíciókhoz pedig, több nyelvet és azokat magasabb szinten kell beszélnünk. Melyek azok a nyelvek, amiket most velünk szemben támasztanak a munkaerőpiacon?

Nem mondunk újdonságot, ha azt mondjuk, ma az angol a legtöbb helyen elvárt beszélt idegen nyelv. Az üzleti világban és a földön is, az angol a tárgyaló nyelv. Ezt a legtöbb munkahely már alapnak tekinti, de nem csak irodai vagy adminisztrátori feladatkörökben, hanem a vendéglátásában és a szórakoztató iparban is.

A másik közkedvelt nyelv a német. Ez hazánkban is egyre több helyen alapnyelv, és vannak cégek, ahol ez fontosabb, mint az angol. Főként német vagy osztrák cégek részesítik ezt a nyelvet előnyben. Az említett két országon túl, Svájc, Belgium és Hollandia is ezeket a nyelveket preferálja. Sokak szerint nehezen lehet tanulni, azonban ha több fizetést és nagyobb lehetőséget szeretnénk, akkor bekell ezt vállalnunk.

A harmadik, hazánkban talán még nem annyira beszélt nyelve a spanyol. A világban egyre elterjedtebb, és nagyon sok helyen alapnyelv, ilyen például, Spanyolország, Amerika egyes részei, és majdnem egész Dél-Amerika.

Negyedik nyelvként megemlítenénk a kínait. Sokan az angolt tartják világnyelvnek, hiszen ez a nemzetközileg elfogadott, azonban, ha a számokat nézzük, a Földünkön ma többen beszélik a kínait, mint az angolt és a németet együtt. Így erről a nyelvről sem szabad megfeledkezni.

Ami biztos, a nyelvet nem csak az iskola, vagy a munkahelyünk miatt érdemes tanulni, hanem saját magunk miatt is. Utazás vagy új ismeretek elsajátítása is könnyebb, hiszen nagyon sok dolgot nem fordítanak le magyarra, utazás során pedig csak a beszélt nyelveinkre tudunk hagyatkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük