Így készítsünk jó prezentációt!

Bizonyára nem újkeletű, ha azt mondják nekünk, készítsünk prezentációt, és adjuk elő ötleteinket a vállalatfejlesztéssel kapcsolatban. Könnyedén pánikba eshetünk, ha ráadásul határidőre kell megcsinálnunk a PPT-t. Nem elegendő megcsinálnunk a diasorokat, hanem ismertetnünk is kell a tartalmat. El kell érnünk azt, hogy a hallgatóközönség érdekesnek találja előadásunkat, ami nagyban függ attól, hogy van összeállítva a prezentáció. Adunk pár tippet, hogyan is kell összeállítani a diasorokat:

  • Figyeljünk arra, hogy a diákat ne zsúfoljuk tele szöveggel. Egyrészt egy idő után senki nem fogja végigolvasni, másrészt unalmassá is válik a prezentációnk.
  • A diasorok kellően szellősek legyenek, a tartalmat mi adjuk hozzá. Amennyiben szükséges, nyugodtan használjuk ki a PowerPoint nyújtotta lehetőségeket, használjunk áttűnéseket, színeket, hogy minél figyelemfelkeltőbb legyen a prezentációnk.
  • Nemcsak a formára, de a tartalomra is figyelni kell. Fókuszáljunk arra, hogy prezentációnk logikailag jól fel legyen építve.
  • Képeket és videókat is használhatunk előadásunk közben, hogy szemléltetni tudjuk álláspontunkat. A képekre sokkal jobban odafigyel a közönség, ráadásul egy képről mi is többet tudunk beszélni, mintha betanulnánk a szöveget.

Nemcsak a PowerPointot alkalmazhatjuk prezentációkészítésre, hanem az ún. Prezit is, amellyel sokkal látványosabb előadásokat „eszkábálhatunk” össze.

Jobb, ha kicsit rákészülünk az előadásra, hogy tudjuk, nagyvonalakban mit is szeretnénk majd mondani. Az előadás elején mondjuk el, hogy számítunk kérdésekre, de ezeket az előadás végén tegyék fel az érintettek. Ennek köszönhetően elkerülhetjük, hogy összezavarodjunk, ha előadás közben tennék fel a kérdéseket.

További cikkek